Veliko interesovanje mladih za Festival karijere

Festival je imao bogat program namenjen mladima, a zvanično je otvoren predstavljanjem rezultata projekta Karijerni infocentri u Kancelarijama za mlade i predstavljanjem metodologije istraživanja praćenja efekata programa karijernog vođenja i savetovanja na zapošljivost mladih.

Vesna Vidojević, samostalni savetnik u sektoru za omladinu, je posetila festival, prisutvovala radionicama, koje su sprovodili studenti u okviru stručnih praksi i razgovarala sa mladima. U toku razgovora, studenti na praksi istakli su značaj mogućnosti da steknu praktične veštine u radu sa mladima, a mladi da im je najlakše da svoje dileme o nastavku školovanja i izboru zanimanja podele sa svojim starijim vršnjacima.

Na originalan i inovativan način mladima su predstavljena zanimanja kao što su programer, pravnik, producent, omladinski radnik, arhitekta, restaurator i psiholog. Mladi su tokom susreta sa predstavnicima ovih zanimanja imali brojna pitanja za eksperte i vrlo aktivno učestvovali u diskusiji.

Veliko interesovanje mladi su pokazali i za radionice: Planiraj karijeru, Aktivno traženje posla, Mape karijere i Priprema za razgovor za posao. Tokom učešća na radionicama srednjoškolci su stekli znanja koja su im potrebna kako bi adekvatno predstavili svoje veštine budućim poslodavcima i napravili lični plan svoje karijere.

Iskustva više od 400 mladih iz cele Srbije koji su posetili Festival karijere su pozitivna i najčešći komentari su bili da su im realni susreti i radionice razrešili brojne dileme i sumnje koje su imali vezano za odabir zanimanja, ali i da su na njima zabavan način naučili mnogo toga novog.

Top