Велико интересовање младих за Фестивал каријере

Фестивал је имао богат програм намењен младима, а званично је отворен представљањем резултата пројекта Каријерни инфоцентри у Канцеларијама за младе и представљањем методологије истраживања праћења ефеката програма каријерног вођења и саветовања на запошљивост младих.

Весна Видојевић, самостални саветник у сектору за омладину, је посетила фестивал, присутвовала радионицама, које су спроводили студенти у оквиру стручних пракси и разговарала са младима. У току разговора, студенти на пракси истакли су значај могућности да стекну практичне вештине у раду са младима, а млади да им је најлакше да своје дилеме о наставку школовања и избору занимања поделе са својим старијим вршњацима.

На оригиналан и иновативан начин младима су представљена занимања као што су програмер, правник, продуцент, омладински радник, архитекта, рестауратор и психолог. Млади су током сусрета са представницима ових занимања имали бројна питања за експерте и врло активно учествовали у дискусији.

Велико интересовање млади су показали и за радионице: Планирај каријеру, Активно тражење посла, Мапе каријере и Припрема за разговор за посао. Током учешћа на радионицама средњошколци су стекли знања која су им потребна како би адекватно представили своје вештине будућим послодавцима и направили лични план своје каријере.

Искуства више од 400 младих из целе Србије који су посетили Фестивал каријере су позитивна и најчешћи коментари су били да су им реални сусрети и радионице разрешили бројне дилеме и сумње које су имали везано за одабир занимања, али и да су на њима забаван начин научили много тога новог.

Top