Predstavljena Studija izvodljivosti osnivanja nacionalnog resurs centra za karijerno vođenje i savetovanje

Studija izvodljivosti je realizovana uz finansijsku podršku Evropske komisije, a na konferenciji su je predstavili Saša Niklanović i Dragana Marjanović, eksperti koji su učestvovali u pripremi dokumenta.

Tokom konferencije, učesnici su se informisali o njenim rezultatima, ali i definisali pravce daljeg razvoja sistema karijernog vođenja i savetovanja u Srbiji.

Pomoćnik ministra za omladinu u Ministarstvu omladine i sporta Snežana Klašnja je, otvarajući konferenciju, podsetila da je sama Studija u direktnoj vezi sa realizacijom dve bitne aktivnosti iz Akcionog plana za sprovođenje Strategije karijernog vođenja i savetovanja za čije praćenje implementacije je od 2010. godine bilo zaduženo Ministarstvo omladine i sporta.

Učesnici su se složili da su četiri godine kasnije primetne brojne promene u sistemu karijernog vođenja u našoj zemlji, ali i da predstoje koraci koje je potrebno preduzeti u pogledu održivosti i funkcionalnosti tog sistema.

“Studija ne samo da daje pregled i analizu postignuća, nego se ekspertski tim potrudio da definiše i jasne preporuke za planiranje budućeg razvoja sistema karijernog vođenja i savetovanja. Ono što predstavlja glavni predmet Studije odnosi se na osnivanje Nacionalnog resursnog centra za karijerno vođenje i savetovanje i ovo je prilika da se dobiju komentari i promišljanja o onome što se u Studiji preporučuje“, izjavila je Snežana Klašnja, pomoćnik ministra za omladinu u Ministarstvu omladine i sporta i zaključila kako „Studiju treba posmatrati i kao vodič za dalje unapređenje nacionalnog sistema karijernog vođenja i savetovanja“.

Današnjoj konferenciji prisustvovali su, pored predstavnika Ministarstva, i predstavncii Nacionalne službe za zapošljavanje, Tempus kancelarije, Zavoda za vrednovanje i unapređenje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, međunarodnih partnera i nevladinog sektora.

Top