Ministarstvo omladine i sporta nastavlja sa podsticanjem zapošljavanja mladih

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, uručio je u Smederevskoj Palanci 48 sertifikata mladima koji su, u okviru projekta „Podsticanje zapošljavanja mladih”, uspešno završili program obuke za zavarivače. Projekat partnerski sprovode Ministarstvo omladine i sporta i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ), s ciljem da mladima omoguće bolje pozicioniranje na tržištu rada, zapošljavanje ili samozapošljavanje. Od 2016. do 2018. godine obuke za zavarivače uspešno je završilo 92 mladih, a njih 80 je odmah nakon obuke pronašlo i zaposlenje.

„Zapošljavanje mladih poslednjih godina je jedan od glavnih prioriteta Vlade i upravo je projekat „Podsticanje zapošljavanja mladih” jedan od mehanizama da se mladima omogući bolje pozicioniranje na tržištu rada. Zahvalan sam našim partnerima na ovom projektu, Nemačkoj organizaciji za međunarodnu saradnju, na prepoznavanju i podršci mladima Srbije da imaju osnovne preduslove da dođu do zaposlenja. Mladi su pokretačka snaga društvenog razvoja, te je neophodno kontinuirano i sistematsko ulaganje u unapređenje svih segmenata života od značaja za mlade u koje svakako spada stvaranje uslova za njihovo zapošljavanje, kao najvažnijeg resursa jedne države“, izjavio je ministar Vanja Udovičić.

Kao rezultat saradnje Ministarstva i GIZ-a, više od 9.000 mladih pohađalo je obuke za profesionalni razvoj i preduzetništvo, te prošlo stručne obuke u raznim oblastima, a veliki broj njih je našao zaposlenje. Samo od 2014. godine do danas finansirano je 136 projekata u iznosu od 276 miliona dinara, dok je kroz njihovu realizaciju zaposleno i samozaposleno preko 1.000 mladih. Pored toga, na stručnoj praksi bilo je preko 1.600 mladih, dok je njih skoro 14.000 prošlo obuke za poboljšanje kompetencija za zapošljivost, a otvoreno je i 10 poslovnih inkubatora. Projekat „Podsticanje zapošljavanja mladih” trajaće do kraja 2019. godine.

 

Top