Министарство омладине и спорта наставља са подстицањем запошљавања младих

Министар омладине и спорта Вања Удовичић, уручио је у Смедеревској Паланци 48 сертификата младима који су, у оквиру пројекта „Подстицање запошљавања младих”, успешно завршили програм обуке за завариваче. Пројекат партнерски спроводе Министарство омладине и спорта и Немачка организација за међународну сарадњу (ГИЗ), с циљем да младима омогуће боље позиционирање на тржишту рада, запошљавање или самозапошљавање. Од 2016. до 2018. године обуке за завариваче успешно је завршило 92 младих, а њих 80 је одмах након обуке пронашло и запослење.

„Запошљавање младих последњих година је један од главних приоритета Владе и управо је пројекат „Подстицање запошљавања младих” један од механизама да се младима омогући боље позиционирање на тржишту рада. Захвалан сам нашим партнерима на овом пројекту, Немачкој организацији за међународну сарадњу, на препознавању и подршци младима Србије да имају основне предуслове да дођу до запослења. Млади су покретачка снага друштвеног развоја, те је неопходно континуирано и систематско улагање у унапређење свих сегмената живота од значаја за младе у које свакако спада стварање услова за њихово запошљавање, као најважнијег ресурса једне државе“, изјавио је министар Вања Удовичић.

Као резултат сарадње Министарства и ГИЗ-а, више од 9.000 младих похађало је обуке за професионални развој и предузетништво, те прошло стручне обуке у разним областима, а велики број њих је нашао запослење. Само од 2014. године до данас финансирано је 136 пројеката у износу од 276 милиона динара, док је кроз њихову реализацију запослено и самозапослено преко 1.000 младих. Поред тога, на стручној пракси било је преко 1.600 младих, док је њих скоро 14.000 прошло обуке за побољшање компетенција за запошљивост, а отворено је и 10 пословних инкубатора. Пројекат „Подстицање запошљавања младих” трајаће до краја 2019. године.

 

Top