Ministar Udovičić na javnoj raspravi o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o sprečavanju dopinga u sportu – Srbija lider regiona u oblasti antidopinga

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić učestvovao je danas u javnoj raspravi o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o sprečavanju dopinga u sportu, koja se održala u Velikoj sali Gradske opštine Stari grad.

„Neophodno je izvršiti izmene i dopune važećeg Zakona o sprečavanju dopinga kako bismo ga u potpunosti usaglasili sa domaćim pravnim okvirima, Svetskim antidoping kodeksom i pratećim međunarodnim standardima, koji su izmenjeni od početka ove godine. Srbija je u oblasti antidopinga do sada pokazala odlične rezultate, zauzimajući lidersku poziciju u regionu u ovoj oblasti, te sam siguran da ćemo ovim izmenama i dopunama tu poziciju zadržati i obezbediti da i u narednom periodu u potpunosti ispunimo viziju Ministarstva za nultom tolerancijom dopinga u sportu u Republici Srbiji. Prilikom izrade nacrta ispunili smo širok konsultativni proces sa svim subjektima na koje će Zakon direktno uticati, a kroz javne rasprave razmenjujemo mišljenja i iskustva, s jedinstvenim ciljem da budućim izmenama i dopunama sistem sporta još jednom zajedno podignemo za lestvicu više”, izjavio je ministar Udovičić.

Ministarstvo omladine i sporta kontinuirano radi na sprečavanju negativnih pojava u sportu, uspostavljajući zakonske okvire i inicirajući edukacije i bolju  informisanost svih subjekata u sistemu sporta, kako bi se podigla svest o štetnim posledicama dopinga po zdravlje i karijeru sportista. Promocija zdravog stila života i „fer-pleja” kao jedinih pravih izbora na putu do sportskih dostignuća, u fokusu su rada Ministarstva.

U javnoj raspravi su učestvovali i predstavnici Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije, Antidoping agencije Republike Srbije, Sportskog saveza Srbije, Sekretarijata za sport i omladinu Grada Beograda, kao i nacionalnih granskih i teritorijalnih sportskih saveza.

 

Top