Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić u okviru projekta za zapošljavanje mladih u Srbiji posetio kompaniju Majkrosoft

Ministar Udovičić obišao je kompaniju Majkrosoft, u okviru novog projekta za zapošljavanje mladih u Srbiji koji je Ministarstvo omladine i sporta pokrenulo uz podršku predstavnika mladih iz saveza nevladinih organizacija KOMS (Krovna organizacija mladih Srbije) i NAPOR (Nacionalna asocijacija praktičara i praktičarki omladinskog rada).

Obilasku Majkrosofta prisustvovali su i ministar privrede Željko Sertić i ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin.

"Ministarstvo omladine i sporta radilo je na pripremi ovog projekta nekoliko meseci, i drago mi je da su tu i drugi ministri koji pružaju podršku. Glavna poruka danas jeste da mladi treba da se orijentišu ka budućnosti, i da sami odluče gde će u narednom periodu u Srbiji biti, a ne da imamo preveliki odziv studenata na određenim fakultetima, dok ih na drugima nema dovoljno", rekao je ministar Udovičić.

Majkrosoft je druga kompanija sa čijim se rukovodstvom razgovaralo. Posle sastanka, generalni direktor Razvojnog centra Dragan Tomić istakao je da je cilj ove posete popularizacija IT profesije među mladima, jer je to, prema njegovim rečima, budućnost Srbije.

Ministar privrede Željko Sertić rekao je da su na sastanku dogovoreni konkretni koraci koji će biti preduzeti u naredne dve nedelje, a to je plan strategije razvoja IT sektora u Srbiji.

"Mislim da je ova poruka danas - dolazak tri ministra na jedno mesto, više nego jasna poruka da Vlada Srbije stoji iza ovakvih kompanija", zaključio je Sertić.

Ministarstvo omladine i sporta pokrenulo je ovaj projekat u cilju poboljšanja položaja mladih i njihovog daljeg razvoja. U oviru projekta planirano je 20-30 poseta vodećim kompanijama u Srbiji. Cilj je da se kroz istraživanje i razgovor sa kompanijama definišu uzroci slabe zapošljivosti mladih i pronađu metode koje će taj problem rešiti. Ideja je, takođe, da se utvrde potrebe poslodavaca za određenim zanimanjima, kao i kriterijumi koji se koriste pri zapošljavanju mladih. Krajnji i najvažniji cilj je da se ovim projektom skrene pažnja javnosti na problem i daju konkretni predlozi za njegovo rešavanje, kako bi mladi ostali i radili u Srbiji, i doprinosili ekonomskom boljitku naše zemlje.

Top