Министар омладине и спорта Вања Удовичић у оквиру пројекта за запошљавање младих у Србији посетио компанију Мајкрософт

Министар Удовичић обишао је компанију Мајкрософт, у оквиру новог пројекта за запошљавање младих у Србији који је Министарство омладине и спорта покренуло уз подршку представника младих из савеза невладиних организација КOМС (Кровна организација младих Србије) и НАПОР (Национална асоцијација практичара и практичарки омладинског рада).

Обиласку Мајкрософта присуствовали су и министар привреде Жељко Сертић и министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Александар Вулин.

"Министарство омладине и спорта радило је на припреми овог пројекта неколико месеци, и драго ми је да су ту и други министри који пружају подршку. Главна порука данас јесте да млади треба да се оријентишу ка будућности, и да сами одлуче где ће у наредном периоду у Србији бити, а не да имамо превелики одзив студената на одређеним факултетима, док их на другима нема довољно", рекао је министар Удовичић.

Мајкрософт је друга компанија са чијим се руководством разговарало. После састанка, генерални директор Развојног центра Драган Томић истакао је да је циљ ове посете популаризација ИТ професије међу младима, јер је то, према његовим речима, будућност Србије.

Министар привреде Жељко Сертић рекао је да су на састанку договорени конкретни кораци који ће бити предузети у наредне две недеље, а то је план стратегије развоја ИТ сектора у Србији.

"Мислим да је ова порука данас - долазак три министра на једно место, више него јасна порука да Влада Србије стоји иза оваквих компанија", закључио је Сертић.

Министарство омладине и спорта покренуло је овај пројекат у циљу побољшања положаја младих и њиховог даљег развоја. У овиру пројекта планирано је 20-30 посета водећим компанијама у Србији. Циљ је да се кроз истраживање и разговор са компанијама дефинишу узроци слабе запошљивости младих и пронађу методе које ће тај проблем решити. Идеја је, такође, да се утврде потребе послодаваца за одређеним занимањима, као и критеријуми који се користе при запошљавању младих. Крајњи и најважнији циљ је да се овим пројектом скрене пажња јавности на проблем и дају конкретни предлози за његово решавање, како би млади остали и радили у Србији, и доприносили економском бољитку наше земље.

Top