Borovčanin: Pokret izviđača raste i vaspitava društvo! 

Izviđačka Aaademija je posle Evropske skautske konferencije najveći međunarodni skautski događaj i jedna od najznačajnijih omladinskih manifestacija koje su se ove godine održale u našoj prestonici, a prisustvuje joj više od 260 izviđača iz 42 zemlje.

Pozdravnim govorom, na svečanom otvaranju, skupu su se obratili Nenad Borovčanin, državni sekretar za omladinu, Paskal Vandevudsen, član Evropskog komiteta WAGGS i Milena Pecarski, član Evropskog komiteta WOSM.

Otvarajući Akademiju, Borovčanin je zahvalio što se Akademija održava u Beogradu, istakao značaj rada izviđačke organizacije na planetarnom i Evropskom prostoru, naglasio da su izviđači Srbije jedana od najaktivnijih organizacija mladih i poželeo gostima ugodan boravak u Beogradu i Srbiji.

Borovčanin je podsetio da je sa Dejvidom Mekijem, direktorom Evropske skautske federacije, početkom godine razgovaro o donošenju nove Strategije razvoja izviđačkog pokreta u Srbiji i da su se tada dogovorili da jedan od prvih rezultata saradnje bude upravo organizovanje Izviđačke akademije u Beogradu.

Državni sekretar smatra da su izviđačke organizacije od izuzetne važnosti jer promovišu solidarnost, pravednost, znanje i aktivizam i dodao da će se zato i lično založiti da svi u državi prepoznaju njihov značaj i uzmu aktivnu ulogu u jačanju izviđačkog pokreta u Srbiji.

On se posebno zahvalio članovima Saveza izviđača Srbije koji su volontiranjem pomogli ugroženom stanovništvu nakon katastrofalnih majskih poplava.

„Upravo su solidarsnot i aktivizam, pre svega mladih, pomogli Srbiji kad nam je bilo najteže, i tada je jača od vodene poplave bila poplava volonterizma, koji i vi propagirate“, istakao je Borovčanin.

On je dodao kako je u prirodi izviđača da su radoznali i da je siguran kako će tokom boravka u Beogradu moći mnogo da nauče o našoj kulturi i tradiciji.

„Vas više od 260 će ovde steći nezaboravne uspomene i prijatelje i siguran sam da ćete, nakon što nas upoznate kao izviđači, postati i svojevrsni ambasadori naše zemlje“, zaključio je Borovčanin.

Izviđačku akademiju zajedno organizuju Savez izviđača Srbije, Svetska skautska organizacija i Svetska skautska organizacija devojaka vodiča i devojčica.

Tokom nedelju dana trajanja učesnici će razmeniti iskustva u radu, sagledati mogućnosti buduće saradnje i upoznati lepote Beograda i Srbije.

Top