Боровчанин: Покрет извиђача расте и васпитава друштво! 

Извиђачка Ааадемија је после Европске скаутске конференције највећи међународни скаутски догађај и једна од најзначајнијих омладинских манифестација које су се ове године одржале у нашој престоници, а присуствује јој више од 260 извиђача из 42 земље.

Поздравним говором, на свечаном отварању, скупу су се обратили Ненад Боровчанин, државни секретар за омладину, Паскал Вандевудсен, члан Европског комитета WAGGS и Милена Пецарски, члан Европског комитета WОSМ.

Отварајући Академију, Боровчанин је захвалио што се Академија одржава у Београду, истакао значај рада извиђачке организације на планетарном и Европском простору, нагласио да су извиђачи Србије једана од најактивнијих организација младих и пожелео гостима угодан боравак у Београду и Србији.

Боровчанин је подсетио да је са Дејвидом Мекијем, директором Европске скаутске федерације, почетком године разговаро о доношењу нове Стратегије развоја извиђачког покрета у Србији и да су се тада договорили да један од првих резултата сарадње буде управо организовање Извиђачке академије у Београду.

Државни секретар сматра да су извиђачке организације од изузетне важности јер промовишу солидарност, праведност, знање и активизам и додао да ће се зато и лично заложити да сви у држави препознају њихов значај и узму активну улогу у јачању извиђачког покрета у Србији.

Он се посебно захвалио члановима Савеза извиђача Србије који су волонтирањем помогли угроженом становништву након катастрофалних мајских поплава.

„Управо су солидарснот и активизам, пре свега младих, помогли Србији кад нам је било најтеже, и тада је јача од водене поплаве била поплава волонтеризма, који и ви пропагирате“, истакао је Боровчанин.

Он је додао како је у природи извиђача да су радознали и да је сигуран како ће током боравка у Београду моћи много да науче о нашој култури и традицији.

„Вас више од 260 ће овде стећи незаборавне успомене и пријатеље и сигуран сам да ћете, након што нас упознате као извиђачи, постати и својеврсни амбасадори наше земље“, закључио је Боровчанин.

Извиђачку академију заједно организују Савез извиђача Србије, Светска скаутска организација и Светска скаутска организација девојака водича и девојчица.

Током недељу дана трајања учесници ће разменити искуства у раду, сагледати могућности будуће сарадње и упознати лепоте Београда и Србије.

Top