Borovčanin: Mladi u fokusu svih ministarstava

Borovčanin je, povodom 12. avgusta, Međunarodnog dana mladih, naglasio da se nada da će do početka iduće godine ti programi Ministarstrva početi da žive, kako bi mlad čovek znao šta ga čeka po završetku školovanja, kako da se zaposli, gde da provodi svoje slobodno vreme, gde da putuje i na koji način da se aktivira.

"Da bi se to desilo mora se napraviti sistemski okvir, da mladi to prepoznaju i pre svega steknu poverenje u državu, institucije i sve nas koji radimo za njih", rekao je Borovčanin.

On je najavio da će sutra biti održana i prva sednica radne grupe za izradu desetogodišnje nacilnalne strategije za mlade, sa akcionim planom i podvukao da su problemi i potrebe mladih svakodnevica, da su bez mogućonosti da se osamostale, zasnuju porodicu, žive jednu normalnu mladost i iz takve mladosti i takvog odrastanja moraju se oporavljati čitav život.

Prema njegovim rečima, nema dovoljno, pre svega, institucionalnog okvira da mladi budu uključeni u donošenje odluka i zato se radi na tome da se napravi kvalitetan sistem lokalnih kancelarija za mlade koje bi trebalo da koordiniraju sa svim servisima i uslugama, kao što su nacionane službe za zapošlajvanje, centri za socijalni radi, kulturne i socijalne institucije s jedne strane i mladih sa druge.

Borovčanin je najavio da će sutra biti prva sednica radne grupe za izradu nacionalne strategije za mlade, sa akcionim planom, koja je definisana i u ekspozeu premijera.

On je ukazao da taj dokument mora biti definisan do kraja ove godine i da se nada da će biti različit u odnosu na, kako je naglasio, more drugih strategija po tome što će biti konkretena i što će moći da se sprovodi.

"Ta strategija, pre svega, treba da bude strategija budućnosti Srbije i njen glavni cilj je da sve resore vlade, ali i servise i institucije na lokalnom nivou, integriše u jednu celinu kako bi bili servis mladim ljudima", zaključio je Borovčanin.

Top