Боровчанин: Млади у фокусу свих министарстава

Боровчанин је, поводом 12. августа, Међународног дана младих, нагласио да се нада да ће до почетка идуће године ти програми Министарстрва почети да живе, како би млад човек знао шта га чека по завршетку школовања, како да се запосли, где да проводи своје слободно време, где да путује и на који начин да се активира.

"Да би се то десило мора се направити системски оквир, да млади то препознају и пре свега стекну поверење у државу, институције и све нас који радимо за њих", рекао је Боровчанин.

Он је најавио да ће сутра бити одржана и прва седница радне групе за израду десетогодишње нацилналне стратегије за младе, са акционим планом и подвукао да су проблеми и потребе младих свакодневица, да су без могућоности да се осамостале, заснују породицу, живе једну нормалну младост и из такве младости и таквог одрастања морају се опорављати читав живот.

Према његовим речима, нема довољно, пре свега, институционалног оквира да млади буду укључени у доношење одлука и зато се ради на томе да се направи квалитетан систем локалних канцеларија за младе које би требало да координирају са свим сервисима и услугама, као што су национане службе за запошлајвање, центри за социјални ради, културне и социјалне институције с једне стране и младих са друге.

Боровчанин је најавио да ће сутра бити прва седница радне групе за израду националне стратегије за младе, са акционим планом, која је дефинисана и у експозеу премијера.

Он је указао да тај документ мора бити дефинисан до краја ове године и да се нада да ће бити различит у односу на, како је нагласио, море других стратегија по томе што ће бити конкретена и што ће моћи да се спроводи.

"Та стратегија, пре свега, треба да буде стратегија будућности Србије и њен главни циљ је да све ресоре владе, али и сервисе и институције на локалном нивоу, интегрише у једну целину како би били сервис младим људима", закључио је Боровчанин.

Top