Borovčanin: Balkan ne vredi bez šansi za mlade

Pozdravljajući članove delegacije iz Albanije, koji su u radnoj poseti Beogradu zbog realizacije sporazuma o saradnji dve zemlje, Borovčanin je istakao neophodnost dosledne primene ideje predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića o formiranju Unije mladih zapadnog Balkana i naglasio da omladina iz čitavog regiona ima samo jedno pitanje – hoće li joj vladajuće elite obezbediti više jednakih šansi za normalnu mladost.

“Omladina koja živi na Balkanu u ovom veku bilo da je srpska, albanska, hrvatska, bošnjačka ili neka druga, ima samo jedno pitanje za vladajuće elite – hoće li joj obezbediti više jednakih šansi za normalnu mladost”, smatra Borovčanin, i dodaje kako je “kvalitet odgovora na ovo pitanje od strane nas koji predstavljamo institucije i ocena našeg rada i mera naše odgovornosti na funkcijama koje obavljamo”.

Državni sekretar za omladinu je pohvalio lidere regiona zbog njihove pune podrške ideji premijera Vučića o formiranju Unije mladih zapadnog Balkana, za koju veruje da nije samo telo koje će se u budućnosti sastajati i donositi nekakve zaključke, nego i ideja o budućem Balkanu kao mestu gde svi mladi imaju jednaku šansu za uspeh, nesmetano kretanje i povezivanje u svim oblastima, mesto normalne mladosti, a ne bure baruta.

Borovčanin je siguran da omladina u bivšim jugoslovenskim republikama, kao i u Albaniji, ima iste potrebe i probleme, suočava se sa nezaposlenošću, negativnom selekcijom, nejednakim šansama i nekvalitetnom mladošću.

“Zato je važno da sve zemlje zapadnog Balkana prepoznaju ovu ideju budućnosti i omladinu kao stub svakog oblika naše dalje saradnje, a normalnu mladost kao glavni cilj balkanskog prostora”, zaključio je Borovčanin.

Tročlana albanska delegacija boravi u radnoj poseti Beogradu povodom iniciranja saradnje predviđene Memorandumom o razumevanju u omladinskoj politici, potpisanim novembra 2014. godine. Sastanku u Ministarstvu omladine i sporta prisustovao je i gospodin Dželal Fejza, predstavnik Ambasade Republike Albanije.

Top