Боровчанин: Балкан не вреди без шанси за младе

Поздрављајући чланове делегације из Албаније, који су у радној посети Београду због реализације споразума о сарадњи две земље, Боровчанин је истакао неопходност доследне примене идеје председника Владе Србије Александра Вучића о формирању Уније младих западног Балкана и нагласио да омладина из читавог региона има само једно питање – хоће ли јој владајуће елите обезбедити више једнаких шанси за нормалну младост.

“Омладина која живи на Балкану у овом веку било да је српска, албанска, хрватска, бошњачка или нека друга, има само једно питање за владајуће елите – хоће ли јој обезбедити више једнаких шанси за нормалну младост”, сматра Боровчанин, и додаје како је “квалитет одговора на ово питање од стране нас који представљамо институције и оцена нашег рада и мера наше одговорности на функцијама које обављамо”.

Државни секретар за омладину је похвалио лидере региона због њихове пуне подршке идеји премијера Вучића о формирању Уније младих западног Балкана, за коју верује да није само тело које ће се у будућности састајати и доносити некакве закључке, него и идеја о будућем Балкану као месту где сви млади имају једнаку шансу за успех, несметано кретање и повезивање у свим областима, место нормалне младости, а не буре барута.

Боровчанин је сигуран да омладина у бившим југословенским републикама, као и у Албанији, има исте потребе и проблеме, суочава се са незапосленошћу, негативном селекцијом, неједнаким шансама и неквалитетном младошћу.

“Зато је важно да све земље западног Балкана препознају ову идеју будућности и омладину као стуб сваког облика наше даље сарадње, а нормалну младост као главни циљ балканског простора”, закључио је Боровчанин.

Трочлана албанска делегација борави у радној посети Београду поводом иницирања сарадње предвиђене Меморандумом о разумевању у омладинској политици, потписаним новембра 2014. године. Састанку у Министарству омладине и спорта присустовао је и господин Џелал Фејза, представник Амбасаде Републике Албаније.

Top