Antidoping zakon po svetskim standardima

Kakav je značaj Zakona za srpski sport?

Značaj novog Zakona ogleda se pre svega u tome što omogućava kontinuitet učešća naših sportista na međunarodnim takmičenjima. Izmene međunarodnih antidoping propisa stupaju na snagu 1. januara 2015. godine i bilo je neophodno da se i naši nacionalni propisi usklade s tim izmenama. To omogućava da se srpski sportisti takmiče u inostranstvu, da se u našoj zemlji organizuju međunarodna takmičenja i da naši nacionalni sportski savezi budu punopravni članovi međunarodnih sportskih saveza.

Koje su izmene u odnosu na prethodni?

U prethodnom zakonu postojalo je osam povreda antidoping pravila, a novim se uvode još dve - saučesništvo i nedozvoljeno udruživanje. Takođe, sistem propisivanja trajanja disciplinskih kazni za sportiste je sada fleksibilniji jer je uvedeno upućivanje na primenu odgovarajućih odredbi Svetskog antidoping kodeksa i pravila koja važe u nadležnim međunarodnim sportskim savezima. Novina je i to da sportista koji namerno koristi nedozvoljenu supstancu može da bude kažnjen sa najviše četiri godine zabrane bavljenja sportom, dok sportista koji dokaže da nije bilo namere ili nepažnje u vezi sa doping pozitivnim rezultatom može da prođe bez zabrane takmičenja.

Da li je akt u potpunosti usklađen sa Svetskim antidoping kodeksom?

Ovo je jedan od retkih zakona koji je ujedinio i vlast i opoziciju. U potpunosti je usklađen sa svetskim pravilima, u njemu se utvrđuju prava i obaveze u pogledu zaštite podataka o ličnosti sportiste što do sada nije bio slučaj, a takođe se i ukida krivično delo „upotreba doping sredstava“ za sportiste što je opšta tendencija u svetu jer se smatra da je sportista dovoljno kažnjen zabranom bavljenja sportom. Novine se odnose i na smanjivanje visine određenih kazni i njihovo usklađivanje sa Zakonom o sportu.

Kako su ga prihvatili savezi i da li su imali neke predloge?

Savezi su novi Zakon prihvatili sa odobravanjem i izrazili svoju posvećenost borbi protiv dopinga u sportu. Kako bismo im približili njihove nove obaveze, sa svim savezima smo održali zajednički sastanak na kom je dogovoreno da im Antidoping agencija pruži pomoć u izradi normativnih akata na koje ih obavezuje novi Zakon. Naravno, obezbedićemo i svu drugu potrebnu pomoć u prelaznom periodu od 6 meseci u kome su dužni da usklade svoje delovanje s novim Zakonom o sprečavanju dopinga. Što se tiče predloga saveza, oni su se uglavnom ticali antidoping edukacije i kanala za što za bolju informisanost sportista o antidoping pravilima.

Koliko je realno da sport u Srbiji isprati svetske normative u Zakonu?

U našem sportu su se i do sada sprovodila pravila koja su bila propisana prethodnim svetskim antidoping Kodeksom tako da nema razloga da se pojavi neki problem u sprovođenju novog Zakona i novog svetskog antidoping Kodeksa. Naša Antidoping agencija postoji već devet godina, tako da su sportisti u Srbiji u velikoj meri upoznati sa problemima dopinga. Svakako će se i u narednom periodu raditi, pre svega, na edukaciji sportista, sportskih radnika i stručnjaka u oblasti sporta.

Izvor: Sportski žurnal

Top