Udovičić sa Dezirom: Podrška Francuske u procesu stvaranja Regionalne kancelarije za mlade

Glavna tema sastanka bila je Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RKSM), za čije je osnivanje inicijativu pokrenuo predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić na Međunarodnoj konferenciji zemalja Zapadnog Balkana, održanoj u Berlinu krajem avgusta 2014. godine.

„Inicijativa je vrlo potrebna i prihvatljiva za ceo region. Na Zapadnom Balkanu postoji dosta prostora za saradnju kroz razmenu iskustava i promovisanje aktivnosti u oblastima omladinskog preduzetništva, civilnog učešća omladine i volonterizma. Polako napredujemo u tom procesu ali je dosta toga tek pred nama“, rekao je Udovičić.

Vanja Udovičić i Arlem Dezir

On je istakao da je za Srbiju iskustvo Francuske veoma značajno da bismo, kako kaže, ostvarili jedan od glavnih ciljeva, a to je formiranje Regionalne kancelarije za saradnju mladih.

Državni sekretar Arlem Dezir je istakao kako je Francuskoj stalo da sve zemlje potpisnice sporazuma u Beču od 27. avgusta 2015. ispune svoje obaveze. Francuska želi da Regionalna kancelarija za saradnju mladih bude uspostavljena tokom letnjeg samita u Parizu 2016., istakao je on.

Vanja Udovičić i Arlem Dezir

,,Apsolutno podržavamo proces stvaranja Regionalne kancelarije za saradnju mladih, i trudićemo se da u tom procesu Srbiji pomognemo razmenom iskustava, znanja i dobre prakse“, rekao je državni sekretar za evropske poslove Ministarstva spoljnih poslova Francuske Arlem Dezir.

Ministar omladine i sporta istakao je da je ponosan na saradnju Fonda za mlade talente sa Francuskom i da ga raduje što je veliki broj naših studenata kroz njihove stipendije dobio priliku da poseti tu zemlju i tamo se usavršava, dok je Dezir naglasio da Francuska želi da se uveća broj studenata na razmeni.

Top