Udovičić na svečanoj akademiji povodom obeležavanja Dana studenata Univerziteta u Nišu

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić obratio se danas studentima na svečanoj akademiji u okviru obeležavanja Dana studenata Univerziteta u Nišu. 

Za Dan studenata u Nišu uzet je datum 22. mart, kada su, pre 76 godina još davne 1937. godine na antifašističkoj konferenciji studenti Niša prvi put pokazali da predstavljaju ešalon u odbrani slobode i da su uvek prvi dizali svoj glas protiv nepravde. 

Učesnici svečane akdemije govorili su o položaju i perspektivi studenata i mladih u Republici Srbiji.

„Najvredniji segment naše današnjice i jedini garant naše dobre budućnosti ste upravo vi mladi. Vi ste naša buduća intelektualna elita i pokretači napretka i boljitka u svim segmentima našeg društva“, rekao je ministar Udovičić studentima.  

Fond za mlade talente Republike Srbije je od od 2014. godine stipendirao 8601 učenika srednjih škola i studenata za studije u zemlji i inostranstvu. Od 2014. godine potpisano je više od 20 sporazuma o saradnji sa kompanijama i institucijama u zemlji, a 950 stipendista je učestvovalo u programima obuka i radionicama Fonda. U poslednje dve godine povećan je broj stipendista za studije u Srbiji sa 1.000 na 1250, a povećan je i iznos stipendija.

Pored toga, Ministarstvo omladine i sporta kroz mehanizme i nadležnosti koje ima, finansira programe i projekte mladih koji imaju za cilj poboljšanje uslova i ambijenta u svim segmentima života mladih. 

„Podstičemo zapošljavanje, samozapošljavanje i preduzetništvo kod mladih, kao i njihovo profesionalno i akademsko usavršavanje, ali i sve njihove aktivnosti koje imaju za cilj uključivanje mladih u sve sfere društvenog života i poboljšanje njihovog položaja. Akademska diploma jeste najbolja polazna osnova za kvalitetan i uspešan život i rad i svi smo angažovani da i tokom studiranja, ali i nakon okončanja studija, stvorimo podsticajni ambijent u kome će mladi prepoznati svoje ambicije i biti sigurni da od svoje Srbije nemaju lepšu i bolju državu“, naglasio je Udovičić.  

Pored ministra Udovičića na svečanoj akademiji govorili su i Darko Bulatović, gradonačelnik Niša, prof. Dr Dragan Denić, prorektor, Milan Savić, predsednik Studentske konferencije univerziteta Srbije i predstavnik Studentskog parlamenta.

Top