Udovičić: Inicirali smo projekat da uposlimo mlade

Komentarišući to što oko 220.000 mladih u Srbiji nema posao, Udovičić je rekao da je to ministarstvo, u okviru projekta, obišlo do sada 11 kompanija kako bi im ukazalo na ovu problematiku.

"Birali smo kompanije koje su najviše zapošljavale mlade i to u trenutku kada oni gube želju da ostanu u zemlji. Mi moramo da im damo nadu kako ne bi razmišljali da odlaze iz Srbije", rekao je Udovičić u Dnevniku TV B92.

On je naveo da se projekat ne bavi samo visokoobrazovanim građanima, nego mladima koji su izgubili veru da će naći zaposlenje.

"Hajmo da pokrenemo stvari sa dna, da svi resori budu prisutni i da doprinesu zapošljavanju mladih. Ovde pričamo o tome da moramo da nađemo način da ih motivišemo, jer su izgubuli veru. Tu smo da pokrenemo entuzijazam i skrenemo pažnju na mlade", rekao je Udovičić.

Upitan kako prevazići problem što pojedine kompanije vide mlade kao balast jer njima neko mora da "izigrava mentora", on je rekao da su direktori koje je obišao prezadovoljni mladima. "Ne možemo u dahu napraviti čuda, ali ovo je početak", rekao je Udovičić.

NEDOSTAJU TEHNOLOZI, MESARI, IT STRUČNjACI

On je rekao da u Srbiji nedostaju tehnolozi, mesari, IT stručnjaci i da je važno da mladi sagledaju kroz konkretne predloge kompanija, za šta bi mogli da se školuju.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu Branko Kovačević izjavio je da mlade možemo zadržati u Srbiji ako im se da posao za koji su se školovali.

"Talentovane mlade svi jure, daju im stipendije, usavršavanja, postdiplomske studije i dobre poslove. I mi moramo da im damo poslove za koje su se školovali", rekao je Kovačević.

Govoreći o "trouglu" - država, školstvo i kompanije, Kovačević je rekao da kompanije kao korisnici usluga ne učestvuju dovoljno aktivno u tom procesu.

On je, međutim, podsetio da je Grad Beograd imao akciju u kojoj je 3.000 mladih prošlo kroz praksu u komunalnim preduzećima.

"Neki su se od njih i zaposlili, neki su naučili zanatsku stranu posla", rekao je on.

Top