Srpski ministar sporta učesvovao na Globalnom ministarskom forumu o sportskim vrednostima, etici i integritetu u Rijadu

Ministar sporta u Vladi Republike Srbije Zoran Gajić učestvovao je na Globalnom ministarskom forumu o sportskim vrednostima, etici i intergritetu 2023. koji je održan u Rijadu, Kraljevini Saudijskoj Arabiji i koji je okupio preko 30 ministara sporta iz celog sveta i predstavnika međunarodnih organizacija (UNESCO, WADA).

Na impresivnoj listi govornika nalazio se i srpski ministar sporta Gajić koji se ovim rečima obratio skupu: “Olimpijska zakletva čiji je autor Pjer de Kuberten, osnivač modernih olimpijskih igara, prvi put izgovorena na otvaranju Olimpijskih igara u Antverpenu 1920. godine glasila je: „U ime svih učesnika, obećavam da ćemo se na Olimpijskim igrama boriti časno i, poštujući propise, takmičiti se viteški za čast naših zemalja i slavu sporta”. Reči „poštujući propise” zanemarene su od tada do sada nebrojeno puta, u raznim sportovima, od strane njihovih aktera, kroz kršenja tih istih pravila, sve kako bi se, ne mareći za sredstva, došlo do cilja, do medalja, kako bi se prividno zadovoljili olimpijski ideali: „brže, više, jače”, usvojeni kao moto Olimpijskog pokreta 1894. Kršenje pravila kroz različite vidove dopinga, uništavalo je i uništava sve ono što sport sa sobom nosi, a poštovaocima sporta oduzima pravo da se ponose sportskim rezultatima i onima koji su ih postigli”, dodajući, “Američki biciklista Lens Armstrong otvorio je oči svetu pre deceniju, kada je otkriveno da je sedmostruki pobednik Tur de Fransa koristio lekove za poboljšanje performansi. Bio je otrkiven mnogo godina nakon toga, zahvaljujući razvoju tehnologije testiranja koja je mogla da otkrije nove lekove u nižim koncentracijama”.

Obraćajući se forumu, ministar Gajić je istakao:

“Republika Srbija je potpisnica Međunarodne konvencije protiv dopinga u sportu iz 2005. godine. Ova konvencija je, pored potpisivanja, i ratifikovana donošenjem Zakona o potvrđivanju Međunarodne konvencije protiv dopinga u sportu. Značajne reforme antidoping pravila sporta održaće nacije na čelu napora da se bore sa sve složenijim i sofisticiranijim doping okruženjem. Doping oštećuje zdravlje sportiste, menja ishod sportskog takmičenja i tokom vremena potkopava ukupnu vrednost sporta. Bitno je i preduzimanje radnji protiv trećih lica koja su dala zabranjene supstance, ali nisu direktno povezana sa sportistom za kojeg se tvrdi da je počinio kršenje antidoping pravila. Verujem da je važno da se svi zajedno pozabavimo temama kao što su nameštanje utakmica, regulacija sportskog klađenja, borba protiv dopinga, sportski sudovi, razvoj nacionalnih komisija za sportski integritet i uveren sam da je ovaj Forum pravo mesto za to” – rekao je ministar Gajić.

Na globalnom forumu učestvovali su visoki predstavnici i sportski stručnjaci iz celog sveta. Cilj foruma je bio sagledavanje postojećeg stanja sporta generalno i pronalaženje modusa kroz konkretne akcije kako bi se došlo do ostvarenja zajedničkih ciljeva i sport kao javno dobro zaštitio.  Na forumu su razmatrane najbolje prakse saradnje između zemlja i izgradnja plodonosnih odnosa među državama učesnicama i timovima i podržavanje zajedničkih vizija o sportskim pitanjima, kako bi se tekući izazovi i buduće prilike rešavale na način koji transformiše sport u konstantno rastući sektor globalnog društva i planete. Finalni zaključak Globalnog ministarskog foruma o sportskim vrednostima, etici i intergritetu 2023. u Rijadu da su proizvod ovog događaja sklopljena partnerstva koja će pomoći da se ostvari pozitivan i trajan uticaj na nivou svetske zajednice.

Top