Predsedavanje OEBS-om šansa za afirmaciju Srbije

„Predsedavanje OEBS-om nam daje šansu da u međunarodnim okvirima ojačamo ugled Srbije i vratimo se na spoljnopolitičku mapu Evrope, na mesto na koje zaslužujemo. To je velika šansa za našu zemlju, ali i odgovornost da u osetljivim prilikama u svetu odigramo pozitivnu istorijsku ulogu i zajedno sa drugim nacijama pišemo evropsku istoriju mira i saradnje svih naroda i država“, poručio je Udovičić.

Na otvaranju trodnevne konferencije, mladim ambasadorima dobrodošlicu u Srbiju poželeli su i ambasador Dejan Šahović, šef radne grupe za Ministarstva spoljnih poslova za predsedavanje Srbije OEBS-om, ambasador Švajcarske u Srbiji Žan-Danijel Ruh i šef misije OEBS-a u Srbiji ambasador Peter Burkhard.

Konferencije poput ove predstavljaju dragoceno iskustvo i veliki podsticaj za mlade da preuzmu svoj deo odgovornosti  i pripreme se za aktivno učešće u procesima odlučivanja. Takođe, one su i odlična prilika de se upoznaju mladi iz drugih zemalja i razmene iskustva i prakse u vođenju nacionalnih omladinskih politika.

Konferencija se održava u okviru realizacije Zajedničkog radnog plana Švajcarske i Srbije za predsedavanje OEBS-om, a njen cilj je da se kroz simulaciju rada organa OEBS-a usaglasi finalni predlog Akcionog plana za mlade.

Top