Potpisan Sporazum o saradnji između Srbije i Francuske – Velika podrška najuspešnijim studentima

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, ambasador Republike Francuske u Srbiji Nj. E. Pjer Košar i direktor Francuskog instituta u Srbiji Stanislas Pjere potpisali su danas Sporazum o saradnji koji predviđa da svaki dobitnik stipendije „Dositeja” Fonda za mlade talente Republike Srbije koji master ili doktorske studije nastavlja u Francuskoj, dobije i dodatnu stipendiju Vlade Republike Francuske.

„Potpisivanje ovog sporazuma, kojim nastavljamo skoro deceniju dugu saradnju, još jedan je dokaz prijateljskih odnosa Srbije i Francuske i veliki podstrek za naše najuspešnije studente, koji mogu očekivati podršku i srpske i francuske vlade prilikom nastavka svog akademskog usavršavanja. Naš zajednički cilj je da se najuspešniji studenti upoznaju sa francuskom kulturom, steknu prijatelje, nadograde svoja znanja i u Srbiju se vrate sa najlepšim utiscima iz Francuske. Povezivanje mladih iz dveju zemalja garancija je jačanja tradicionalno dobrih bilateralnih odnosa i u budućnosti. U ime Vlade Republike Srbije zahvaljujem Vladi Republike Francuske što je prepoznala uspehe naših najboljih studenata i pružila im dodatnu podršku, koja im je tokom akademskog usavršavanja od velike važnosti. Fond za mlade talente i ove godine povećao je i broj i iznos dodeljenih stipendija i nastaviće da radi na stvaranju sve boljih uslova za krčenje puta do velikih uspeha našim najvrednijim akademcima”, izjavio je nakon potpisivanja sporazuma ministar Udovičić.

Stipendija Vlade Republike Francuske obezbeđuje i pokriva troškove studentskog socijalnog osiguranja u Republici Francuskoj i obezbeđuje studentu status „stipendiste francuske Vlade” koji obuhvata izvesne pogodnosti tokom studija. Sporazum o saradnji stupa na snagu danom potpisivanja i važiće četiri uzastopne akademske godine, počev od akademske 2021/22. godine.

Top