Otvorena multifunkcionalna sportska dvorana "Nova Sokolana"

U Čačku je svečano otvorena multifunkcionalna sportska dvorana pod nazivom „Nova Sokolana“ u Ulici kralja Petra I. U prostoru ovog novog sportskog objekta je fiskulturna sala u prizemlju, koju će koristiti učenici Ekonomske škole, i trenažni centar za kontaktne sportove na spratu.

Uz prisustvo gradskog rukovodstva, na čelu sa gradonačelnikom Milunom Todorovićem, „Novu Sokalanu“ svečano je otvorio ministar sporta Zoran Gajić. 

Gajić je čestitao gradskom rukovodstvu, direktoru Ekonomske škole Vladanu Nicoviću i predsedniku Karate federacije Srbije Slavoljubu Piperu na ovako, kako je rekao, „inteligentnom rešenju“.

-Kada imate ljude koji vole svoj grad, koji vole sport i svoju decu, uvek se nađe rešenje kako da se jedna veoma važna oblast, a to je nastava fizičkog vaspitanja i razvoj vrhunskog sporta podignu na najviši mogući nivo. Obišli smo Srbiju u prethodnih pet, šest meseci i nešto ovako lepo nismo videli. U sportu je lepo ono što je funkcionalno, a u ovoj sportskoj dvorani može da se organizuje čas fizičkog vežbanja, sportski treninzi, a postoje uslovi za šampionski trening koji vodi do zlatnih medalja na svetskim i evropskim prvenstvima, koje vam od srca želim – rekao je Gajić obraćajući se učenicima Ekonomske škole i karatistima KK „Borac“. Ministar je istakao da je „Nova Sokolana“ finansirana saradnjom najvišeg državnog rukovodstva i lokalne saouprave, i trebalo bi da bude primer ostalim gradovima i opštinama, jer, kako je naglasio, kada se prepozna da ljudi žele da naprave nešto dobro, onda će im država Srbija, Vlada Republike  i predsednik uvek pružiti ruku.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović podsetio je da potreba za fiskulturnom salom za Ekonomsku školu, ali i dvoranom za kontaktne sportove postoji decenijama unazad, jer su se ove aktivnosti obavljale u neuslovnim prostorima. Kako je rekao, „Nova Sokolana“ dobila je naziv upravo zbog toga što se nalazi tik uz najstariji Sokolski dom u Srbiji, koji datira od 1912. godine. Sportska dvorana je investicija vredna 178 miliona dinara, finansirana delom iz sredstava državne kase, delom iz gradskog budžeta.

- Kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić 2018. godine primio našeg karatistu Stefana Joksića i predsednika Karate federacije Srbije Slavoljuba Pipera i obećao da će Čačak biti jedan od tri trenažna centra za kontaktne sportove, to obećanje je posle nekoliko dana ispunio uplativši 80 miliona dinara u budžet Grada Čačk, a još oko 100 miliona dinara je izdvojio grad. Zahvalan sam svim svojim saradicima, koji su u proteklih pet godina radili na tome da se danas ovde nalazimo, ali najviše sam srećan zbog naših učenika i mladih sportista, koji su napokon dobili svoj prostor, na najvišem mogućem nivou. Trenažnim centrom i čitavim sadržajem ove multifunkcionalne dvorane, stvaramo uslove da mladi, ne samo iz regiona, već i iz čitave Srbije, imaju gde da treniraju i da se takmiče na značajnim prvenstvima – rekao je Todorović. On je ovom prilikom naglasio i da je danas potpisao ugovor vredan 111 miliona dinara o rekonstrukciji „stare Sokolane“, odnosno Sokolskog doma, koji će biti pretvoren u Muzej košarke.

Ministar sporta Zoran Gajić je sa svojim saradnicima danas imao priliku i da se sastane sa uspešnim mladim sportistima Čačka iz Košarkaškog kluba „Borac“, KK „Mladost“, sa košarkašicama „Ča Basketa“, odbojkašicama „Borca“ i fudbalerkama „Borca“ od kojih je čuo za njihove uspehe i plasmane na razna prvenstva,  i uputio im hvale, ali i reči podrške, istakavši da je Čačak sportski grad koji ima sportske legende i visoko podignute lestvice koje ovi mladi čačanski sportisti žele da dostignu, i u tome im poželeo sreću.

Top