Održana konferencija „Važnost uloge omladinskog rada u razvoju i prepoznavanju kompetencija mladih za zapošljivost“

Konferencija je okupila predstavnike organizacija članica NAPOR, omladinske lidere i omladinske radnike, kao i njihove lokalne partnerske institucije, sa kojima sarađuju u sprovođenju programa omladinskog rada.

Ispred Ministarstva omladine i sporta, skup je pozdravila Snežana Klašnja, pomoćnik ministra omladine i sporta Vanje Udovičića, koja je istakla kvalitet obuke koju sprovodi NAPOR i njen značaj za osnaživanje mladih i razvoj njihovih kompetencija za zapošljivost. Klašnja se osvrnula na trenutne procese omladinske politike na nacionalnom nivou, između kojih je posebno istakla formiranje radne grupe za izmene i dopune Zakona o mladima i najavila da će se Ministarstvo omladine i sporta, zajedno sa NAPOR-om zagovarati za definisanje zanimanja omladinski radnik u ovom dokumentu.

Na konferenciji su predstavljeni i rezultati istraživanja o novim uslugama koje podstiču zapošljivost mladih i ulozi omladinskog rada u kreiranju takvih usluga.

„Postoji dosta usluga koje su mladima na raspolaganju u ovoj oblasti, ali je potrebno njihovo umrežavanje, koordinacija i bolje informisanje mladih o mogućnostima koje im se pružaju. Omladinski rad zauzima značajno mesto u mreži usluga za zapošljivost mladih, a zbog svoje fleksibilnosti je pogodan da ponudi nedostajuće usluge i odgovori na specifične potrebe različitih grupa mladih“, rekla  je izvršna direktorka NAPOR-a Jelena Stojanović.

Konferencija je predstavila procese profesionalizacije ljudskih resursa u omladinskom radu koji su sprovedeni tokom ove i prošle godine i okupla predstavike organizacija članica NAPOR koji su učestvovali u poslednjem procesu obuke i validacije.  Ovaj proces je obuhvatio 37 učesnika iz 21 organizacije članice NAPOR koji su kroz 15 projekata u 13 opština realizovali preko 750 sati direktnog rada sa preko 230 mladih. Ceo program nosi 15 angažovanih stručnjaka/kinja koji su sproveli module obuke, kao i mentorstvo i supervizuju polaznika/ca.

Ovaj događaj bio je odlična prilika da polaznike akreditovane NAPOR obuke stavimo u fokus i uručimo im sertifikate o uspešno završenoj obuci i validaciji.

Kroz validaciju i obuku sertifikovano je ukupno 22 omladinska lidera/ke i 7 omladinskih radnika.

napor-2016-1

Top