Održana III Redovna sednica Skupštine Olimpijskog komiteta Srbije u Sremskim Karlovcima

Treća Redovna sednica Skupštine Olimpijskog komiteta Srbije održana je danas u prostoru Svečane sale u zdanju Karlovačke gimnazije, najstarije gimnazije u našoj zemlji. Ovom prilikom, sprovedeni su izbori za upražnjeno mesto člana Izvršnog odbora OKS nastalo imenovanjem gospodina Zorana Gajića za ministra sporta u Vladi Republike Srbije. Za novog člana IO OKS izabran je predsednik Odbojkaškog saveza Srbije, gospodin Đula Mešter. Usvojeni su izveštaj o radu, finansijski i izveštaj nadzornog odbora za 2022. godinu, kao i finansijski plan i plan rada za 2023. godinu.

Sednici Skupštine OKS prisustvovao je veliki broj gostiju. Gosti OKS bili su ministar sporta Zoran Gajić, ministar prosvete Branko Ružić, član Izvršnog komiteta Međunarodnog olimpijskog komiteta i član MOK Nenad Lalović, ambasador Republike Srbije u Mađarskoj Ivan Todorov, kao i predstavnici nacionalnih i pokrajinskih institucija. Sednici su prisustvovali i proslavljeni osvajači medalja i olimpijci iz Novog Sada. Predsednik OKS Božidar Maljković u ime Olimpijskog komiteta Srbije u uvodnom delu sednice uručio je poklon zameniku predsednika opštine Sremski Karlovci, gospodinu Svetomiru Mihaljevu.

Predsednik OKS Božidar Maljković iskoristio je priliku da u svom uvodnom obraćanju pozdravi sve članove Skupštine i da se zahvali predsedniku opštine Sremski Karlovci, gospodinu Aleksandru Saši Stojkečiću i njegovim saradnicima, kao i direktoru Karlovačke gimnazije, gospodinu Branku Stojkovu, na gostoprimstvu, podršci i saradnji, u pripremi i organizaciji godišnje Skupštine OKS.
„Naš dolazak i održavanje godišnje sednice Skupštine baš na ovom mestu, ima posebnu simboliku i značaj imajući u vidu da je ovo godina u kojoj će «Olimpijsko obrazovanje», kao izborni predmet, zaživeti u obrazovnom sistemu u Srbiji. Smatram da nismo mogli naći prikladnije mesto od Karlovačke Gimnazije, najstarije Gimnazije u našoj zemlji, sa tradicijom dugom 232 godine“, rekao je u svojoj uvodnoj reči predsednik Maljković.

Današnje prisustvo resornih ministara za sport i za prosvetu na godišnjoj sednici Skupštine OKS pokazuje koheziju zajedničkog delovanja ove tri institucije u pravcu ostvarivanja jednog od najviših ciljeva svake zajednice, brigu za zdravo i humano drušvo što objedinjuje «olimpijsko obrazovanje» koje će od septembra biti dostupno osnovcima u našoj zemlji.

„Svojim prisustvom ovde želim još jednom da potvrdim zajedništvo koje Ministarstvo sporta ima sa Olimpijskim komitetom i da smo zajedno jedno telo koje brine o sportu u Srbiji. Našim zajedničkim delovanjem treba da pokažemo da je u sportu često jedan plus jedan više od dva, sve u cilju osvajanja što većeg broja medalja na Olimpijskim igrama, svetskim i evropskim prvenstvima“ – istakao je ministar Gajić.

Članovi Skupštine usvojili su izveštaj o radu za 2022. godinu. Prilikom predstavljanja delegatima izveštaja o radu za 2022. godinu, predsednik Božidar Maljković je rekao: „Ovaj olimpijski ciklus je po mnogo toga veoma specifičan, pa smo se prošle godine nalazili u postolimpijskoj, a ove se već nalazimo u predolimpijskoj godini. To znači da smo u 2022. godini, kao nikada do sada, u isto vreme i završavali sve aktivnosti koje su se odnosile na Igre u Tokiju i započeli pripremu uspešnog nastupa naše delegacije na Igrama u Parizu“.

Maljković je posebno podvukao izuzetne rezultate naših sportista ostvarene na Mediteranskim igrama u Oranu gde je osvojena 31 medalja, kao i na letnjem Evropskom olimpijskom festivalu mladih održanom u Banskoj Bistrici odakle se Tim Srbija vratio sa 6 sjajnih medalja.  

„Najvažniji sportski program Olimpijskog komiteta Srbije je svakako Olimpijski program “Pariz 2024” kroz koji su finansirani naši najbolji sportisti u seniorskoj konkurenciji, oni od kojih se može očekivati da sa uspehom nastupaju na predstojećim Olimpijskim igrama. U prethodnoj godini u okviru ovog programa finansirani su programi 66 sportista iz 11 individualnih sportova, odnosno 4 ekipe iz 3 timska sporta“, istakao je Maljković koji se osvrnuo i na sjajnu saradnju sa komercijalnim sponzorima i partnerima u prethodnom periodu.

Top