Obeležavanje 100 godina od rođenja šahovske legende Svetozara Gligorića

U Domu Vojske Republike Srbije upriličena je svečanost povodom obeležavanja 100 godina od rođenja Svetozara Gligorića, najvećeg šahiste sa ovih prostora u istoriji. Ceremoniji koju je organizovao Šahovski savez Srbije prisustvovali su ministar sporta Zoran Gajić sa članovima kabineta: državni sekretar Marko Kešelj, posebni savetnik Dejan Bojović i šef kabineta Jovan Knežević. Među zvanicama ove svečanosti bili su i 95 – godišnji Aleksandar Matanović legendarni šahovski velemajstor, Arkadij Dvorkovič predsednik FIDE (Međunarodna šahovska organizacija), Alisa Marić i mnogi drugi.

Nakon hiimne Republike Srbije, svim prisutnima ispred ŠSS obratio se Andrija Jorgić, generalni sekretar Saveza, koji se tom prilikom zahvalio svim prisutnima i najavio buduće planove na kojima će Savez  raditi kao što je otvaranje šahovske akademije.

„Dragi prijatelji šaha veliko mi je zadovoljstvo što sam ovde sa vama povodom organizovanja stogodišnjice Svetozara Gligorića. Sećam se vrlo dobro da je on bio jedan od naših sportista u onoj velikoj Jugoslaviji koji je imao veliku harizmu. To je skup osobina stručnih i ličnih koje sve zajedno čine jednog čoveka prepoznatljivim, ne samo u njegovoj oblasti, u oblasti gde se vi razumete znate njegove lucidne poteze i rezultate, ali svi mi paceri, smo mogli da prepoznamo njegovu nesumnjivu veličinu i magnet kojim je on privlačio sve nas da pratimo šta i kako se dešava u  šahu  ali da i dalje nastavimo  da pratimo naše legende u  ovom sportu” – rekao je ministar Gajić, koji je u ime Vlade Republike Srbije primio priznanje ŠSS.

Prisutnima se obratio i velikan Aleksandar Matanović, koji je najstariji živi velemajstor na svetu. Plaketa je uručena Arkadiju Dvorkoviču, predsedniku FIDE koji se zahvalio na sjajnom gostoprimstvu u Beogradu, kao i NIS kompaniji za pomoć i podršku Savezu.

Zahvaljujući Svetozaru Gligoriću Jugoslaviju su smatrali drugom velesilom u svetu šaha, odmah posle SSSR. Učestvovao je na ogromnom broju međunarodnih turnira od kojih je mnoge i osvojio. Petnaest puta je bio jugoslovenski predstavnik na olimpijadi osvojivši 12 medalja. Imao je i zavidnu novinarsku karijeru, kojoj je devet godina radnog staža proveo u Borbi, zatim i ako spoljnopolitički komentator nedeljnika NIN, a nakon toga i dve decenije kao novinar Radio Beograda.

Top