Nedelja globalnog obrazovanja 2021 

Nedelja globalnog obrazovanja nam se približava, i trajaće od 15. do 21. novembra 2021. godine. Nedelja globalnog obrazovanja, čiji je začetnik i koordinator Centar Sever-Jug Saveta Evrope,  predstavlja priliku i poziv da promišljamo svet u kojem se nalazimo, koristeći globalno obrazovanje kao alat za uspostavljanje solidarnosti i pokretanje promena.

Tokom ovogodišnje Nedelje globalnog obrazovanja Ministarstvo omladine i sporta u saradnji sa Centrom za omladinski rad otvara poziv za prijavu aktivnosti koje će se sprovoditi tokom Nedelje. Aktivnost mogu da sprovode škole, organizacije civilnog društva, neformalne grupe, kao i pojedinici/ke svih uzrasta i iz bilo kog dela Srbije.

Za temu ovogodišnje Nedelje globalnog obrazovanja proglašena je oblast rodne ravnopravnosti, koja je ujedno i peti cilj održivog razvoja, tako da će sve aktivnosti sprovedene tokom Nedelje globalnog obrazovanja biti posvećene ovoj temi.

UČESTVUJ U NEDELjI GLOBALNOG OBRAZOVANjA

TAKMIČENjE ZA NAJBOLjU AKTIVNOST GLOBALNOG OBRAZOVANjA U OBLASTI RODNE RAVNOPRAVNOSTI

U periodu od 25. oktobra do 12. novembra otvoren je poziv za prijavu aktivnosti koje će se sprovoditi tokom Nedelje globalnog obrazovanja. Aktivnosti koje će biti deo Nedelje mogu biti različite, uključujući radionice, kampanje, edukacije, ulične akcije, izložbe fotografija i druge aktivnosti koje se sprovode onlajn ili u fizičkom prostoru. Ono što im je zajedničko jeste tema rodne ravnopravnosti, koja je ovogodišnja nacionalna tema Nedelje globalnog obrazovanja. Aktivnost mogu prijaviti nastavnici/ce, zaposleni/e u organizacijama civilnog društva ili mladi koji žele da sprovedu aktivnost sa grupom svojih vršnjaka/inja.

Da biste prijavili aktivnost, potrebno je da popunite prijavu na engleskom jeziku na ovom linku, a nakon završene Nedelje globalnog obrazovanja potrebno je da popunite kratak izveštaj koji možete pronaći ovde i pošaljete ga na mejl adresu emilija.panic@mos.gov.rs i isidora.paklar@czor.org najkasnije do 24. novembra. 

Vaša aktivnost treba da bude kreativna, doprinosi unapređenju rodne ravnopravnosti i uključi što veći broj učesnika/ca. Aktivnost treba da sprovedete između 15. i 21. novembra, i ne zaboravite da prikupite fotografije, video snimke i druge materijale sa aktivnosti, koje ćete nam poslati u kratkom izveštaju.

Po završetku Nedelje globalnog obrazovanja Ministarstvo omladine i sporta i Centar za omladinski rad izabraće najbolju aktivnost koja će osvojiti Fun Geeks titulu i vrednu nagradu!

ŠTA JE POTREBNO DA BISTE UČESTVOVALI U NEDELjI GLOBALNOG OBRAZOVANjA?

Da biste učestvovali u Nedelji globalnog obrazovanja i stekli mogućnost da osvojite Fun Geeks nagradu potrebno je da:

1.         Osmislite kreativnu aktivnost na temu rodne ravnopravnosti koju ćete sprovesti sa grupom učesnika/ca;

2.         Prijavite je putem ovog linka do 12. novembra;

3.         Sprovedete aktivnost između 15. i 21. novembra;

4.         Fotografišete i/ili snimate aktivnost i podelite je sa nama putem društvenih mreža tako što ćete tagovati @fun park i @omladinaisport na Instagramu i Fejsbuku i koristiti #GEW21 #funpark #fungeeks;

5.         Podnesete kratak izveštaj o aktivnosti putem ovog formulara i pošaljete ga na mejl isidora.paklar@czor.org najkasnije do 24. novembra.

Pozivamo vas da budete deo ovogodišnje Nedelje globalnog obrazovanja, kako bismo našim zajedničkim zalaganjem dali doprinos kreiranju održivijeg i ravnopravnijeg društva u kojem živimo. Kao što moto ove Nedelje kaže „Naš je svet, krenimo u akciju!

Za pitanja i podršku u organizaciji aktivnosti možete pisati na emilija.panic@mos.gov.rs i isidora.paklar@czor.org.

Više o Globalnom obrazovanju možete pronaći ovde:

Program Globalnog obrazovanja

Smernice za Nedelju globalnog obrazovanja

Nedelja globalnog obrazovanja

Mreža globalnog obrazovanja

 

Top