Moj tim je Vlada Srbije

Sportisti su najbolji ambasadori Srbije i zaslužuju punu podršku države. Zato pozivam celokupnu javnost da zajednički pomognemo našim vrhunskim atletičarima na putu do još jedne pobede – poručio je ministar sporta i omladine Vanja Udovičić.

Ministar poziva sve građane Srbije da svojim glasovima pomognu Ameli Terzić i Emiru Bekriću u trci za nagradu „Zvezda u usponu“, koju Evropska atletska federacija svake godine dodeljuje najboljim mladim atletičarima Evrope. Ovim intervjuom sa ministrom i našim proslavljenim vaterpolo asom „Akter“ se pridružuje njegovom apelu da građani daju glas Emiru i Ameli do 27. septembra na „Fejsbuk“ stranici Evropske atletske federacije, a predstavnici medija na sajtu Međunarodne asocijacije sportskih medija www.aipsmedia.com., da bi zabeležili još jedan trijumf na svečanom proglašenju najboljih atletičara 12. oktobra u Talinu. Udovičić, koji je rezultatima postignutim u vaterpolu, ali i ponašanjem van bazena, poneo simpatije u Srbiji, sa istim blagonaklonim odobravanjem građanstva pozdravljen je u novoj, ministarskoj ulozi. Na vrhunskom sportisti je da pokaže da li će i njegov angažman u Vladi Srbije biti takav.

Za „Akter“ Udovičić govori o svojim vizijama i prvim potezima koje je načinio po ulasku u tim u Nemanjinoj 11.

Da li je nekada najbolji vaterpolista sveta definitivno završio igračku karijeru?

Vaterpolo je moja velika ljubav, ali sada je moj tim Srbija, igram 100 odsto u timu koji se zove Vlada Srbije.

Šta ćete uraditi na promociji sporta, prvenstveno onih disciplina koje donose medalje, ali su njihovi timovi i pojedinci ipak na marginama?

To je pravo pitanje. Premalo se pažnje u javnosti posvećuje većini sportova. U fokusu su samo kad naprave uspeh, do tada ih, čast izuzecima, niko ne pita ni kako su, ni da li imaju svu potrebnu opremu, uslove za trening. To želim da promenim. Zato sam prvog dana na poslu primio sestre Moldovan, kajakašice. Nisam čekao polufinale ili finale na Eurobasketu, već sam otišao da podržim naše košarkaše na početku takmičenja, kad im je najteže. Znam da naši sportisti treniraju i stvaraju rezultate u gotovo nemogućim uslovima. Daću sve od sebe da im pomognem i da mi se u tome pridruže i oni koji realno mogu da pomognu. Ministarstvo sporta će biti druga kuća za sve naše sportiste. Jedan od mojih ciljeva je da budemo mnogo bolji na Olimpijadi 2016.

Kao vrhunski sportista znate tačno šta Vas čeka na mestu ministra za sport. Koji je po Vama krucijalni problem sporta s kojim ćete se prvo pozabaviti?

Vrlo dobro sam upoznat sa problemima u srpskom sportu. Ali nisam prihvatio ministarsku funkciju da bih konstatovao probleme, već da bih ih rešavao. Za to je potreban ozbiljan plan rada i jasna podrška za neke neophodne, a ne baš popularne poteze. Svestan sam da neće biti lako i da će mnogi lobirati da se održi status kvo, ali da bismo pokrenuli srpski sport, popravili zdravlje nacije, mladima stvorili više šansi, neophodne su promene, zdrave promene. Prvo moramo uvesti sistem apsolutne odgovornosti u raspodeli novca poreskih obveznika u sportu. Drugo, deca moraju biti u fokusu delovanja države u ovom resoru. Fizičko vaspitanje mora se vratiti u škole na velika vrata, deca su nam kriva, gojazna, sa ravnim tabanima... Moraju se stvoriti bolji uslovi za amaterski i rekreativni sport. Zdravlje dece, odnosno građana mora biti prioritet. Sa konkretnim planom rada ću izaći u narednom periodu.

Imate li ideju kako rešiti problem „Partizana“ i „Crvene zvezde“, i da li je to prodaja strancima o čemu se uveliko priča?

Dobro je što se u javnosti otvorila i ta tema. To samo govori da su ljudi svesni problema i da znaju da je trenutni sistem neodrživ. Želimo da ozbiljno sagledamo sve modele i da definišemo najbolje za „Zvezdu“ i „Partizan“, kao i za sve klubove. Sigurno je da ovako više ne može, vreme je za zdrave promene. Toga su svi svesni. Građani žele da uživaju u sportskim nadmetanjima, roditelji da idu na utakmice sa svojom decom, uprava kluba da ima stabilne izvore finansiranja, a država i poreski obveznici da se odgovorno troši novac. Zapravo, novac u sportu ne sme da se troši, već treba da se investira.

Kakva je vaša vizija resora omladine i šta ćete tu novo doneti?

Naša omladina se oseća zapostavljenom. Mladi odlaze iz svojih rodnih mesta trbuhom za kruhom, češto traže svoju sreću i van naše zemlje. Znam da se to ne može preko noći zaustaviti, ali naš zadatak je da stvorimo više šansi za mlade. Naravno, posao je ključna stvar. I tu očekujem veliku pomoć drugih mojih kolega u Vladi. Otvaranje novih radnih mesta i zapošljavanje mladih je prioritet ove Vlade. Drugo, moramo pojačati podršku mladim talentima, ali i uključiti ih u sistem kad završe svoje studije, uposliti ih.

Da li je bilo više treme u prvom nastupu za reprezentaciju ili u ministarskom timu premijera Ivice Dačića? To su dve različite stvari, ipak u oba slučaja osećao sam, odnosno osećam veliku odgovornost. Ali znam da građane pre svega zanimaju rezultati, kao što navijače zanimaju golovi. Na kraju se računa samo rezultat, a ne kako se mi osećamo, i dobro je što je tako.

Kada ćete biti sigurni da je novi Vladin tim ispunio očekivanja javnosti i obećanja da je pravi za novu ekonomsku i evropsku budućnost zemlje, ili, jednostavno, šta Vi očekujete da se u što kraćem roku promeni i potvrdi da je Srbija na dobrom putu?

Znam da su građani preumorni od tranzicije posle toliko izneverenih obećanja. Ipak, naš narod je svestan da su promene neophodne. Okrenut je ka napred. Naša je obaveza da to pratimo. Neke teške odluke su već donete. Neke nas tek čekaju. Važno je da ne stojimo u mestu i ne zabijamo glavu u pesak. Srbija je svakako na dobrom putu, ne toliko zbog ove Vlade, već pre svega zbog naših građana, koji su posle svega što su preživeli i dalje okrenuti ka budućnosti. Bez podrške javnosti ni najbolja vlada ne može ništa da uradi. A podrška je tu i biće je dok god dajemo golove.

Top