Ministarstvo i OEBS zajedno protiv nasilja u sportu

Sastanku su, pored predstavnika Ministarstva omladine i sporta,  prisustvovali i menadžer i savetnik na programu rada policije u zajednici Vilijam Lori i Stefan Vredenmark, kao i predsednik Saveza za školski sport Srbije Željko Tanasković i generalni sekretar Sportskog saveza Srbije Vladimir Batez sa saradnicima.

Ministarstvo podržava i pokreće mnoge akcije koje promovišu toleranciju u sportu i borbu protiv nasilja na sportskim priredbama. Nekoliko godina unazad realizovani su važni projekti od kojih se ističu organizacija Ministarske konferencije, EPAS Kongres u saradnji sa Savetom Evrope na temu sprečavanja rasizma i nasilja u sportu, a finansirano je i istraživanje Udruženja sportskih novinara „Nasilje u sportu kroz medije“.

Sportisti su najbolji ambasadori i uzori mladima i na njihovom odnosu prema igri deca treba da uče. To podrazumeva poštovanje pravila, uvažavanje protivnika, čuvanje sopstvenog i tuđeg dostojanstva, nevređanje pobednika.

Protiv nasilja se moramo boriti u svim oblastima života, a pravila na kojima počivaju tolerancija i fer-plej treba usvajati kroz promovisanje timskog rada, saosećajnosti kod takmičara i navijača, nagrađivanje pozitivnih primera i kažnjavanje prestupnika.

Predstavnici Misije OEBS u Srbiji ponudili su pomoć u rešavanju problema nasilja u sportu ili bar njegovom umanjenju, jer, kako su istakli, problem koji Srbija ima sa huliganima razlikuje se od problema u Engleskoj, Škotskoj, Nemačkoj, Italiji,..

Oni su istakli da je Ministarstvo omladine i sporta uložilo veliki trud i rad u aktivnosti koje se tiču prevencije nasilja, kao i da Ministarstvo sa svojim partnerima timski radi na rešavanju ovog važnog problema.

Top