Ministar Udovičić se sastao sa ministrom Kasapogluom i delegacijom Turske

Obostrano konstatovana dosadašnja uspešna saradnja u oblasti omladine i sporta i razmatran planovi o njenom daljem intenziviranju i produbljivanju – tokom sastanka u Beogradu

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić sastao se u Beogradu sa delegacijom Republike Turske predvođene ministrom omladine i sporta Mehmetom Muharemom Kasapogluom, i tom prilikom vodio sadržajan i otvoren razgovor o planovima za intenziviranje i produbljivanje saradnje u resornim oblastima, u skladu sa bilateralnim sporazumom potpisanim u avgustu 2017. godine.

Uz obostranu konstataciju da je saradnja dveju država do sada bila veoma uspešna, te da su kontakti dva ministarstva redovni i korisni, izneti su konkretni predlozi kako da se ona podigne na još viši nivo, uz direktni doprinos sportskih saveza – čiji predstavnici su uzeli učešće u sastanku.

“Iuzuetno mi je drago da smo imali priliku da održimo sadržajan i konstruktivan sastanak sa ministrom Kasapogluom i članovima delegacije Republike Turske. Njihova poseta je gest uvažavanja svega što smo u proteklom periodu postigli u radu na razvoju sistema sporta u Srbiji, vrhunskih rezultata koje naši sportski asovi redovno ostvaruju na najvažnijim međunarodnim takmičenjima – i verovanja u još šire ostvarenje naše bilateralne saradnje i u budućnosti. Saradnja sa tako važnom zemljom u svetu sporta kao što je Turska predstavlja bitan podsticaj svim našim sportskim poslenicima da nastave sa usavršavanjem u svojim stručnim i delatnim oblastima, prošire komunikaciju i pospeše proces sticanja novih znanja širom regiona i sveta – i stiču afirmaciju kroz svoje delovanje na međunarodnoj sceni. Srbija i Turska su se pokazale kao pouzdani partneri – koji svoje odnose grade kroz zajedničke uspehe i pozitivne rezultate u brojnim sportovima poput vaterpola, atletike, rukometa, fudbala, odbojke i drugih,“ rekao je ministar Udovičić, i nastavio:

“Obostrana želja nam je da nastavimo sa razmenom stručnjaka i znanja, izvođenjem zajedičnih pripremnih ciklusa i posebnih treninga na redovnoj osnovi i pred velika takmičenja, korišćenja sportskih kapaciteta i povoljnih vremenskih uslova - i druge oblike saradnje kojima ćemo unaprediti sistem sporta u našim zemljama i pružiti nove mogućnosti sportistima. Posebno interesantna oblast razvoja naših odnosa je i promocija sportskog turizma za naše građane, tradicionalno velike poklonike sporta kojima ćemo, pored prisustva na međunarodnim sportskim manifestacijama koje obe zemlje priređuju na najvišem nivou – omogućiti da uživaju u izuzetnom gostoprimstvu i brojnim drugim blagodetima naših zemalja!“ istakao je ministar Udovičić.

Tema od posebne važnosti kojom su se ministri Udovičić i Kasapoglu bavili bila je i dalji razvoj saradnje u oblasti omladine.

“Osnovni cilj daljeg napretka naše saradnje u ovoj važnoj oblasti je da omogućimo mladima obe zemlje nove prilike i načine za dalji razvoj njihove lične i profesionalne perspektive, a na bilateralnom planu - međusobno zbližavanje kroz brojne kvalitetne programe, sadržaje i aktivnosti. Zbog toga smo se saglasili da, pre svega, pospešimo razmenu eksperata i predstavnika civilnog sektora, kao i prenošenje znanja i iskustava u smislu poboljšanja prakse omladinskog preduzetništva, neformalnog obrazovanja, participacije i volonterizma mladih, osmišljavanja kvalitetnog slobodnog vremena i socijalne inkluzije. S obzirom na to da je Novi Sad proglašen Evropskom prestonicom mladih za 2019, pozvali smo mlade iz Turske da budu naši gosti na nekim od brojnih događaja posvećenih mladima. Takođe smo razgovarali i o prednostima korišćenja Erazmus'+ programa i šansama koje oni stvaraju za naše mlade, uzevši u obzir da je Turska programska država. Želeo bih da se zahvalim svom kolegi ministru Kasapogluu, kao i celoj dezlegaciji Turske, na izuzetno konstruktivnom pristupu, i unapred se radujem daljim zajedničkim projektima i međusobnoj podršci“, zaključio je ministar Udovičić.

Top