Ministar Udovičić otvorio Takmičenje najboljih učeničkih kompanija Evrope

MLADE NADE EVROPE KREIRAJU IDEJE ZA BUDUĆNOST

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić otvorio je Takmičenje najboljih učeničkih kompanija Evrope - najvećeg evropskog događaja u oblasti preduzetničkog obrazovanja sa preko 500 učesnika, najboljih srednjoškolskih timova iz 37 zemalja. Ova prestižna manifestacija se prvi put održava u Beogradu od 16. do 19. jula 2018. godine i okuplja najbolje srednjoškolske kompanije iz cele Evrope, koje će u narednim danima predstaviti svoje ideje javnosti, gostima i članovima žirija.

„Učenička kompanija“ je program koji se zasniva na principu učenja kroz rad u kom učenici pod nadzorom obučenih nastavnika mentora stvaraju kompaniju, razvijaju je i zatvaraju u toku jedne školske godine. Oni su sve vreme uključeni u razvoj i vođenje svojih kompanija, sa realnim proizvodima i uslugama, i omogućeno im je da zarađenim novcem sami upravljaju. Srbiju će na ovogodišnjem takmičenju predstavljati „The Groove Street“ koji proizvodi specijalne narukvice sa QR kodom na kojoj su svi medicinski podaci o osobi koja je nosi, a sa ciljem bržeg i efikasnijeg pružanja prve pomoći. 

„Velika mi je čast i zadovoljstvo što je upravo Beograd po prvi put domaćin ove fantastične manifestacije. Odgovornost svih nas jeste da osnažimo mlade da prepoznaju svoju ulogu u savremenom društvu, da ih podstaknemo i podržimo na svim poljima i da stvorimo uslove i pružimo mogućnosti da svoju kreativnost ulože u unapređenje zajednica u kojima žive. Posebno mi je drago što mladi u Srbiji imaju pobedničku energiju, ogroman potencijal sjajnih ideja i odličan kapacitet znanja i želje da budu lideri i inovatori, jer su upravo oni resurs i  pokretačka snaga svakog društva. Ovo takmičenje upravo to pokazuje. Svim timovima čestitam na poslovnim idejama i želim uspešan rad, kao i puno sreće ne samo na ovom takmičenju već na celokupnom životnom putu koji izaberu, siguran da svaki cilj jeste dostižan za svakog mladog čoveka koji vredno, hrabro i uporno ne odustaje od svojih snova i ideala“, izjavio je ministar Vanja Udovičić.

Ministarstvo omladine i sporta kontinuirano pruža punu podršku zapošljavanju i preduzetništvu mladih. Do sada je uloženo 276 miliona dinara u unapređenje uslova i mehanizama koji pospešuju zapošljavanje, samozapošljavanje i preduzetništvo mladih. U okviru partnerstva sa organizacijom Dostignuća mladih, Ministarstvo je, do sada, za realizaciju projekata uložilo  13.753.058 dinara.

Top