Ministar Udovičić na skupu „Ujedinjene nacije za mlade”

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić prisustvovao je danas skupu „Ujedinjene nacije za mlade”, koji se održava povodom obeležavanja Dana Ujedinjenih nacija i 65 godina postojanja i rada Udruženja za Ujedinjene nacije Srbije.

Tom prilikom predstavljen je i projekat „Omladinski delegati Srbije u Ujedinjenim nacijama”, koji se realizuje saglasno programu UN „Svetski program akcije za mlade” uz finansijsku podršku Ministarstva omladine i sporta, a čiji je cilj podsticanje uključivanja mladih u međunarodne forume, učešće u kreiranju državne omladinske politike i preuzimanje društvenih obaveza preko izražavanja interesa mladih kroz ulogu omladinskog predstavnika u zvaničnoj delegaciji u Ujedinjenim nacijama.

„Cilj nam je da doprinesemo da mladi iz Srbije budu predstavljeni i na globalnom nivou i da se njihov glas čuje. Činjenica da je Srbija, među 39 država sveta koje su imale svog omladinskog predstavnika na 72. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, pokazatelj je delima da prepoznajemo značaj aktivizma mladih i njihovu punu participaciju. Stvaranjem i obezbeđivanjem uslova za učešće u procesima donošenja odluka u oblasti omladinske politike kroz održiv institucionalni okvir stvarili smo preduslov da mladi budi aktivni partner u donošenju strateških odluka kako na nacionalnom, tako i na međunarodnom nivou“, istakao je ministar Udovičić u obraćanju na ovom skupu.

Omladinsku politiku Srbije na nedavnom održanom sastanku u Moskvi pohvalila je i Jajatma Vikramanajake, specijani izaslanik Generalnog sekretara UN za mlade.

Događaju su prisustvovali i predsednik Udruženja za Ujedinjene nacije Srbije Milorad Kondić, stalni koordinator UN u Srbiji Karla Herši, šef Kancelarije UN u Srbiji Simona Mikulesku i v.d. pomoćnika ministra za multilateralnu saradnju Katarina Lalić Smajević, Ministarstva spoljnih poslova, kao i dva izabrana omladinska delegata Srbije u UN, Teodora Pavković i Samedin Rovčanin.

Top