Ministar Udovičić na regionalnom ministarskom sastanku u Tirani - Mladi su ključni faktor za kreiranje stabilne i perspektivne budućnosti regiona

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić učestvovao je na regionalnom ministarskom sastanku posvećenom mladima i obrazovanju koji se održava u Tirani. Ministri su tokom diskusije razmatrali načine na koje zemlje Zapadnog Balkana podržavaju mlade, koje su planirane akcije za narednu godinu i koliko postojeći mehanizmi doprinose povezivanju mladih iz regiona.

„Sistemski rad na stvaranju atmosfere koja podsticajno deluje na aktivno uključivanje mladih u sve aspekte odlučivanja o pitanjima od strateškog značaja za razvoj društva jedan je od prioriteta Vlade Republike Srbije. Kroz kontinuirano finansiranje projekata u Srbiji omogućeno je da se više od 100.000 mladih direktno uključi u razne programe koji za cilj imaju bolji položaj mladih i stvaranje više mogućnosti za njihovo usavršavanje. U kontinuitetu povećavamo budžetska sredstava za podršku omladinskom sektoru, i to kako kroz povećanja budžetskog finansiranja programa omladinskog sektora, tako i kroz povećanje kako broja, tako i iznosa individualnih stipendija koje Fond za mlade talente Republke Srbije dodeljuje najboljim srednjoškolcima i studentima. Od 1. januara preuzimamo i predsedavanje Upravnim odborom Regionalne kancelarije za saradnju mladih i sa mladima pripremamo ambiciozan plan za povećanje aktivnosti kancelarije i dodatno jačanje prijateljskih veza mladih u regionu. Srbija pridaje poseban značaj razvoju regionalne saradnje, kao osnove održavanja i jačanja regionalne stabilnosti i promovisanja sveukupne dobrosusedske saradnje. Svesni smo da samo uz aktivno učešće mladih možemo kreirati omladinske politike i perspektivnu budućnost regiona, i za ostvarenje tog cilja se zalažemo punim kapacitetima”, istakao je u svom obraćanju ministar Udovičić.

Top