Ministar Udovičić na konferenciji u Republici Srpskoj – Jedno ne isključuje drugo, obrazovanje i sport zajedno

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić je na poziv ministarke za porodicu, omladinu i sport Republike Srpske Sonje Davidović, učestvovao na konferenciji „Mladi u Republici Srpskoj, naša sadašnjost”, koja je održana danas u Banjaluci. Tom prilikom je na panelu „Značaj i opravdanost formiranja odeljenja sportske gimnazije za unapređenje uslova za razvoj mladih sportista“, ministar Udovičić preneo iskustva koja ima Republika Srbija o ovakvom konceptu obrazovanja sportista, i istakao da je realizacija ovakvih projekata veoma važna kako bi mladim sportistima bilo omogućeno da istovremeno postižu vrhunske rezultate u sportu, ali i u školi.

„Podelili smo iskustva koja ima Republika Srbija o ovakvom načinu obrazovanja naših mladih sportista. Osim Sportske gimnazije u Beogradu, sportska odeljenja formirana su i u mnogim gimnazijama širom Srbije. Ovakvim pristupom i organizacijom nastave stvoreni su odgovarajući uslovi perspektivnim sportistima, kako bi istovremeno mogli redovno da pohađaju nastavu i da se obrazuju, ali i da se u potpunosti posvete sportu. Na ovaj način učenici koji se aktivno bave sportom, mogu kvalitetno da se obrazuju i da imaju dovoljno vremena da se posvete svojim sportskim obavezama. Kvalitetno obrazovanje i uspešna sportska karijera ne isključuju jedno drugo i mogu i moraju zajedno, to nisu dva različita puta, već jedan zajednički. Vrhunski sport zahteva školovane i obrazovane mlade ljude, zbog toga smo tu da im budemo podrška ka ostvarenju vrhunskih rezultata, kako u sportu, tako i u obrazovanju”, izjavio je ministar Udovičić.

Ministar Udovičić naglasio je da je saradnja između Republike Srbije i Republike Srpske u oblastima omladine i sporta veoma bogata i da se kroz niz zajedničkih projekata znatno utiče na unapređenje uslova za razvoj sporta i omladinske politike u regionu.

Top