Ministar Udovičić dodelio stipendije studentima i sportistima

U Beogradu danas dodeljeno 1003 stipendija studentima i sportistima

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić dodelio je danas u Kombank dvorani ugovore o stipendiranju vrhunskim sportistima i stipendistima Fonda za mlade talente sa Univerziteta u Beogradu, Univerziteta umetnosti u Beogradu, Univerziteta odbrane i Kriminalističko-policijske akademije u Beogradu.

Od 2014. godine Fond za mlade talente Republike Srbije „Dositeja“ dodelio je 3.514 stipendija studentima završne godine osnovnih i master akademskih studija na visokoškolskim ustanovama čiji je osnivač Republika Srbija, a koje imaju sedište u Beogradu.

Uz čestitke mladim studentima i sportistima, ministar je istakao da su stipendije jedan od najvažnijih pokazatelja staranja države o mladima.

“Ponosni smo što ulažemo u naše mlade – našu najsvetliju sadašnjost i budućnost! U današnjem svetu znanje je moć, i zato putem stipendija koje smo danas dodelili nastojimo da omogućimo što većem broju mladih da stiču raznovrsna znanja kako bi bili još konkurentniji na tržištu rada, kao i da se dodatno stručno usavršavaju i razvijaju kao ličnosti koje će postati noseći stub našeg društva. I ove godine smo povećali broj stipendija za studije u Republici Srbiji na sadašnjih 1.360; takvim odlukama želimo da pokažemo da država brine o mladim talentima i uspešnim sportistima – i time pravilno i pravovremeno ulaže u svoju budućnost“, izjavio je ministar Udovičić.

U prethodnih pet godina, na inicijativu ministra omladine i sporta koji je ujedno i predsednika Fonda, povećan je broj stipendista koji studiraju u Republici Srbiji sa 1.000 na 1.360, a iznos stipendija sa 25.000 na 30.000 dinara. Po Konkursu za stipendiranje najboljih studenata za školsku 2018/19. godinu, Fond je dodelio 588 stipendija studentima sa visokoškolskih ustanova sa sedištem u Beogradu.

“Želeo bih ovom prilikom da ponovim da stipendije imaju praktičan značaj za svakog pojedinca koji ih zasluži, ali šalju i jednu širu, još važniju poruku našem društvu – a to je da se u Srbiji cene i vrednuju znanje i marljiv rad, kao i da će posvećenost pravim ciljevima uvek biti adekvatno nagrađena“, naglasio je on.

„Kada sam dobio poziv da učestvujem na današnjem događaju, razmišljao sam kako odabrati adekvatnu kompoziciju. Iskušenje, delo koje sam sa svojim kolegama prvo izveo ukazuje da je školovanje neprestana borba u kojoj samo oni istrajni i uporni ostaju na pravom putu i ostvaruju svoje snove. U zahvalnost Ministarstvu omladine i sporta - koje nam putem raznih stipendija omogućava da naša strast, doslednost i želja za napretkom bude stimulisana i da se nikada ne ugasi ona vatra u nama koja bi trebalo da nas vodi kroz život – posvetili smo završni tango našeg nastupa.“, rekao je Nikola Peković, stipendista Fonda za mlade talente.

Ministarstvo omladine i sporta dodeljuje i stipendije za sportsko usavršavanje vrhunskim sportistima amaterima, u tri kategorije. U periodu od 2016. do 2019. dodeljeno je 1673 sportskih stipendija. Ove godine, za nosioce sportskih stipendija Ministarstva predloženo je ukupno 415 sportista iz 56 nacionalnih granskih sportskih saveza na osnovu ostvarenih rezultata u prošloj godini.

Zahvaljujući redovnom finansiranju i omogućavanju adekvatnih priprema i učešća na takmičenjima ministarstvo je obezbedilo uslove našim sportistima koji su u periodu od 2014. do 2018. godine osvojili rekordni boja medalja – više od 4.000, od čega 183 u olimpijskim i paraolimpijskim sportovima.

„Koristim priliku da se zahvalim državi Srbiji, Ministarstvu  omladine i sporta u moje lično ime i u ime svih nas koji imamo čast i privilegiju da budemo stipendisti Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije. Podrška ministarstva u vidu stipendije nam omogućava da budemo rasterećeni i da svu snagu usmerimo na postizanje vrhunskih rezultata!“ u svojoj zahvalnici u ime sportskih stipendista je izjavio Strahinja Jovančević, vrhunski sportista, atletičar.

"Oduvek smo bili zemlja sporta i naša je obaveza da tu tradiciju nastavimo da negujemo kako bismo zajedno ostvarivali vrhunske rezultate, ali i promovisali sport među svim generacijama kao najefektniji način za vođenje zdravog života. Sa ponosom želim da napomenem da je Ministarstvo u najkraćem roku isplaćivalo nagrade za sve osvojene medalje, nacionalna priznanja, stipendije i programe nacionalnih saveza, što ćemo činiti i ubuduće", zaključio je ministar Udovičić.

Top