Gradonačelnik Šapić: "Spasovdan slava svih Beograđana"!

Spasovdan, praznik Vaznesenja Gospodnjeg jedan je od deset praznika posvećenih Hristu, stara zavetna slava simbolično ukazuje na uzdizanje – vaznesenje grada iz pepela i neuništivu nadu i veru u budućnost. Na Vaznesnje 1349. godine donet je čuveni Dušanov zakonik, despot Stefan Lazarević 1403. godine na ovaj praznik daje Beogradu status prestonice, u čast obnove i napretka Beograd je kao svoju slavu uzeo Vaznesenje Gospodnje.

 620. godina kasnije Spasovan se u Beograda proslavlja kao krsna slava Grada, prati je i litija koja je svojevrsni hod molitvi, radosti, mira i ljubavi, svega onoga od čega je satkana pravoslavna vera i hrišćanstvo. Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić danas je u Starom dvoru bio domaćin svečanog prijema povodom gradske slave Vaznesenja Gospodnjeg – Spasovdana, a prijemu su prisustvovali i ministar sporta u Vladi Republike Srbije Zoran Gajić, državni sekretar Marko Kešelj, šef kabineta Jovan Knežević i posebni savetnik Dejan Bojović.

Tradicija lomljenja slavskog kolača posle petnaest godina vraćena je u Stari dvor, gde se gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić zajedno sa srpskim patrijarhom Porfirijem obratio zvanicama na prijemu povodom gradske slave – Spasovdana. Gradonačelnik, koji je ovogodišnji domaćin slave, istakao je da je Spasovdan slava svih Beograđana.

Top