Borovčanin: Volonterizmom do lepšeg društva

“To podrazumeva aktivaciju sa ciljem da se dobrovoljno i besplatno pomogne zajednici u kojoj mladi žive, ali i da se kroz organizovane kurseve jezika, račanura i ostalih neformalnih edukacija stigne do veština koje današnji poslodavci traže pri odabiru kandidata za posao”, smatra Borovčanin.

Državni sekretar za omladinu je podsetio da su se mladi prošle godine tokom majskih poplava samoinicijativno aktivirali da pomognu i time pokazali da su ogroman potencijal u vanrednim situacijama, i dodao kako je “na nama da sada pokažemo da taj isti potencijal prepoznajemo i u redovnim situacijama”.

Borovčanin je naglasio kako je Ministarstvo omladine i sporta prošle godine podržalo organizaciju 25 volonterskih kampova i 257 akcije širom Srbije, sa nekoliko hiljada mladih ljudi, a da je ove godine planirano 50 kampova i još veći broj akcija u partnerstvu sa civilnim sektorom.

“Krovna organizacija mladih Srbije pokrenula je inicijativu za izmene i dopune aktuelnog Zakona o volontiranju, kako bi isti bio stimulativniji za volontere i kako bi stvorio mogućnosti za organizovanje masovnih volonterskih akcija”, informisao je javnost državni sekretar.

Prema njegovom mišljenju, da bi volonterizam zaživeo u punom kapacitetu i bio masovan, potrebno je vrednovati ga i stvoriti volonterski sistem, kao nakon Drugog svetskog rata, kada su učesnici omladinskih radnih akcija koji su prošli različite kurseve za zanate dobili zaposlenje, a najvredniji nagrađivani udarničkom značkom kao simbolom najvećeg zalaganja.

“Pored toga što su izgradili sve ono što je nama danas teško i da održavamo, volonteri su imali priliku za učenje i zabavu. Ako bismo danas vrednovali rad na isti način, bio bi to novi početak pozitivne selekcije i nagrađivanja rada i najvrednijih”, zaključio je Borovčanin povodom obeležavanja Dana omladinskih radnih akcija.

Top