Beograd centar medicine sporta - otvorena 2. međunarodna konferencija medicine sporta

Ministar Udovičić istakao važnost konferencije za zdravlje sportista i rekreativaca

U Beogradu je svečano otvorena 2. Međunarodna konferencija medicine u sportu, u organizaciji Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije. Pod nazivom „Nova dimenzija medicine sporta“, ovaj istaknuti naučni skup ima za cilj usvajanje novih, potvrđenih saznanja i njihovu primenu u praksi radi očuvanja zdravlja sportista.

Četiri godine po održavanju prve ovakve manifestacije u našoj zemlji, očekuje se da će u njenim predavanjima, praktičnim kursevima i pokaznim radionicama uzeti učešće preko 1000 stručnjaka i studenata, uz 17 predavača iz inostranstva i 20 iz Srbije. Značajnu podršku organizaciji konferencije pružile su Međunarodna federacija medicine sporta (FIMS) i Udruženje za medicinu sporta Srbije, uz pokroviteljstvo Ministarstva omladine i sporta, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite i Ministarstva odbrane Republike Srbije. 

Na početku konferencije, Ministar omladine i sporta, Vanja Udovičić se obratio organizatorima i učesnicima - i poželeo im dobrodošlicu i uspešan rad. „Sport i zdravlje neraskidivo su vezani. Sport je jedan od najefektnijih načina za vođenje zdravog života, a zdravlje i fizička pripremljenost su najbitniji preduslovi da sportisti postižu zapažene rezultate!“ istakao je ministar Udovičić, i nastavio: “Profesionalni i rekreativni sport svakog dana postaju fizički sve zahtevniji, a srazmerno sa time raste i uloga sportske medicine u ostvarivanju zapaženih rezultata. U skladi sa tim, želimo da ohrabrimo i podržimo sve projekte koji podižu svest o njenom značaju i omogućuju da na naučnoj osnovi pristupimo sportu. Ono što je svima nama najvažnije je  - zdravlje svakog našeg sportiste i građana – a postizanje i održavanje uslova da to i obezbedimo je glavni cilj ove višestruko korisne konferencije!“

„Važan rezultat vašeg zajedničkog rada u narednim danima bilo bi stvaranje široke i korisne naučne i praktične platforme, koja će omogućiti našim stručnjacima, doktorima i studentima da se sadržajno, direktno i međusobno informišu o najnovnijim naučnim saznanjima i metodama iz njihovih oblasti na predstojećim predavanjima i radnim sesijama. Takvo iskustvo i saznanja će ih dalje osposobiti i motivisati da, u okviru našeg sistema sportske medicine, individualno i kroz razne oblike saradnje ostvaruju važne i opšte korisne karijerne uspehe i proboje u ovoj oblasti,“ napomenuo je ministar Udovičić.

Uz napomenu da se ova međunarodna konferencija sportske medicine održava se – kao i pre četiri -  u predolimpijskoj godini, u susret Igrama u Tokiju, ministar Udovičić je zaključio:“Nadam se da će sve što smo tada započeli i danas nastavili – do njihovog početka izuzetno pozitivno uticati na zdravstveno stanje i spremnost naših sportistkinja i sportista – i da ćemo iz godine u godinu ostvariti nove rekorde po broju osvojenih medalja na tom, najznačajnijem - i ostalim globalnim takmičenjima!“

Druga srpska međunarodna konferencija medicine u sportu trajaće od 23. do 25. maja u Sava Centru, a pored predavanja će biti organizovane i pokazne radionice. Uvod u konferenciju je Kurs sportske kardiologije i fiziologije napora, na programu prva dva dana konferencije.

Top