Objavljeni rezultati Konkursa za finansiranje u cilju podsticanja aktivizma i volontiranja mladih omladinskih volonterskih projekata kroz program MLADI SU ZAKON

1. Braničevski i Podunavski okrug – Omladina JAZAS-a Požarevac (Požarevac), u saradnji sa Regionalnom razvojnom agencijom Braničevo-Podunavlje, Pozorištem PATOS Smederevo, JU Direkcijom za omladinu i sport Petrovac na Mlavi, Gradom Požarevac, Opštinom Veliko Gradište, Internet portalom E-Braničevo, „Palanka Info“ – Palanačkim novinama.

2. Jablanički i Pčinjski okrug – Narodni parlament (Leskovac), u saradnji sa udruženjem „Veles” iz Vladičinog Hana i kancelarijama za mlade iz Vlasotinca, Vladičinog Hana, Vranja i Trgovišta.

3. Rasinski i Toplički okrug – Edukativni centar-Kruševac (Kruševac), u saradnji sa kancelarijama za mlade iz ovih okruga.

4. Zlatiborski i Moravički okrug – Forum civilne akcije FORCA (Požega).

5. Zapadnobački, Južnobački i Sremski okrug – Somborski edukativni centar (Sombor), u saradnji sa Novosadskim humanitarnim centrom (Novi Sad).

6. Borski i Zaječarski okrug – Odred Izviđača Đorđe Simeonović, u saradnji sa Timočkim omladinskim centrom (Zaječar).

Rezultate konkursa po grupama okruga možete preuzeti na sajtu svakog Resurs centra ili OVDE.

Kroz 91 omladinski volonterski projekat koji će u okviru programa MLADI SU ZAKON biti finansiran u iznosu od skoro 5,5 miliona dinara uređivaće se učionice, parkovi, školska dvoripšta i klubovi, organizovati druženja različitih generacija, male akademije aktivizma, zelene akademije, pokretati omladinske novinske i veb redakcije, snimati filmovi koji podstiču nenasilje i toleranciju, organizovati humanitarni događaji...Mladi će sprovoditi svoje ideje za poboljšanje života u svojim zajednicama.

Očekuje se da dodatnih šest Resurs centara programa raspiše konkurse za preostale grupe okruga (1) Srednjebanatski, Severnobački i Severnobanatski okrug, 2) Južnobanatski i Beogradski okrug, 3) Šumadijski i Pomoravski okrug, 4) Mačvanski i Kolubarski okrug, 5) Pirotski i Nišavski okrug, 6) Raški okrug i teritorija Kosova i Metohije) tokom septembra 2016. godine.

Program MLADI SU ZAKON je nacionalni program Ministarstva omladine i sporta koji ima za cilj podsticanje aktivizma, volontiranja i pružanja podrške mladima da doprinesu boljem životu u mestu u kome žive. Do sada, od 2010. godine kada je pokrenut (za šest godina njegove realizacije), finansirano je 1095 omladinskih volonterskih projekata realizovanih od strane udruženja mladih i neformalnih omladinskih grupa uz stručnu i tehničku podršku Resurs centara širom Srbije, u iznosu od skoro 75 miliona dinara.

Podsećamo da se u okviru ovogodišnjeg programa MLADI SU ZAKON, osim omladinskih volonterskih projekata, širom Srbije organizuje i 47 volonterskih kampova tokom leta i jeseni 2016. godine, koji će ugostiti mlade volontere iz zemlje i sveta. Kroz projekte Resurs centara realizuje se 12 volonterskih kampova, a 35 kroz projekat „Nacionalni program volontiranja mladih MLADI SU ZAKON” koji sprovode Mladi istraživači Srbije – Volonterski servis Srbije, u saradnji sa Resurs centrima i partnerskim organizacijama. Sve informacije o uslovima prijavljivanja za volonterske kampove širom Srbije možete preuzeti na internet stranici Nacionalnog programa volontiranja mladih: www.kampovi.mis.org.rs.

Sredstva za finansiranje više od 180 omladinskih volonterskih projekata u ukupnom iznosu od 11 miliona dinara i 47 volonterskih kampova u ukupnom iznosu od 4,5 miliona dinara, obezebeđena su kroz Javni poziv Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije za finansiranje i sufinansiranje programa i projekata za sprovođenje ciljeva Nacionalne strategije za mlade. Ukupna sredstva odvojena za realizaciju programa MLADI SU ZAKON iznose skoro 20 miliona dinara.

Top