Објављени резултати Конкурса за финансирање у циљу подстицања активизма и волонтирања младих омладинских волонтерских пројеката кроз програм МЛАДИ СУ ЗАКОН

1. Браничевски и Подунавски округ – Омладина ЈАЗАС-а Пожаревац (Пожаревац), у сарадњи са Регионалном развојном агенцијом Браничево-Подунавље, Позориштем ПАТОС Смедерево, ЈУ Дирекцијом за омладину и спорт Петровац на Млави, Градом Пожаревац, Општином Велико Градиште, Интернет порталом Е-Браничево, „Паланка Инфо“ – Паланачким новинама.

2. Јабланички и Пчињски округ – Народни парламент (Лесковац), у сарадњи са удружењем „Велес” из Владичиног Хана и канцеларијама за младе из Власотинца, Владичиног Хана, Врања и Трговишта.

3. Расински и Топлички округ – Едукативни центар-Крушевац (Крушевац), у сарадњи са канцеларијама за младе из ових округа.

4. Златиборски и Моравички округ – Форум цивилне акције ФОРЦА (Пожега).

5. Западнобачки, Јужнобачки и Сремски округ – Сомборски едукативни центар (Сомбор), у сарадњи са Новосадским хуманитарним центром (Нови Сад).

6. Борски и Зајечарски округ – Одред Извиђача Ђорђе Симеоновић, у сарадњи са Тимочким омладинским центром (Зајечар).

Резултате конкурса по групама округа можете преузети на сајту сваког Ресурс центра или ОВДЕ.

Кроз 91 омладински волонтерски пројекат који ће у оквиру програма МЛАДИ СУ ЗАКОН бити финансиран у износу од скоро 5,5 милиона динара уређиваће се учионице, паркови, школска дворипшта и клубови, организовати дружења различитих генерација, мале академије активизма, зелене академије, покретати омладинске новинске и веб редакције, снимати филмови који подстичу ненасиље и толеранцију, организовати хуманитарни догађаји...Млади ће спроводити своје идеје за побољшање живота у својим заједницама.

Очекује се да додатних шест Ресурс центара програма распише конкурсе за преостале групе округа (1) Средњебанатски, Севернобачки и Севернобанатски округ, 2) Јужнобанатски и Београдски округ, 3) Шумадијски и Поморавски округ, 4) Мачвански и Колубарски округ, 5) Пиротски и Нишавски округ, 6) Рашки округ и територија Косова и Метохије) током септембра 2016. године.

Програм МЛАДИ СУ ЗАКОН је национални програм Министарства омладине и спорта који има за циљ подстицање активизма, волонтирања и пружања подршке младима да допринесу бољем животу у месту у коме живе. До сада, од 2010. године када је покренут (за шeст година његове реализације), финансирано је 1095 омладинских волонтерских пројеката реализованих од стране удружења младих и неформалних омладинских група уз стручну и техничку подршку Ресурс центара широм Србије, у износу од скоро 75 милиона динара.

Подсећамо да се у оквиру овогодишњег програма МЛАДИ СУ ЗАКОН, осим омладинских волонтерских пројеката, широм Србије организује и 47 волонтерских кампова током лета и јесени 2016. године, који ће угостити младе волонтере из земље и света. Кроз пројекте Ресурс центара реализује се 12 волонтерских кампова, а 35 кроз пројекат „Национални програм волонтирања младих МЛАДИ СУ ЗАКОН” који спроводе Млади истраживачи Србије – Волонтерски сервис Србије, у сарадњи са Ресурс центрима и партнерским организацијама. Све информације о условима пријављивања за волонтерске кампове широм Србије можете преузети на интернет страници Националног програма волонтирања младих: www.kampovi.mis.org.rs.

Средства за финансирање више од 180 омладинских волонтерских пројеката у укупном износу од 11 милиона динара и 47 волонтерских кампова у укупном износу од 4,5 милиона динара, обезебеђена су кроз Јавни позив Министарства омладине и спорта Републике Србије за финансирање и суфинансирање програма и пројеката за спровођење циљева Националне стратегије за младе. Укупна средства одвојена за реализацију програма МЛАДИ СУ ЗАКОН износе скоро 20 милиона динара.

Top