Za kvalitetnije i zdravije odrastanje najmlađih – otvoreno rekonstruisano igralište u Novom Sadu

Danas je u Novom Sadu, u Evropskoj prestonici mladih, otvoreno prvo od 27 dečjih igrališta koja će na inicijativu Ministarstva omladine i sporta biti rekonstruisana do kraja ove godine u 11 gradova i opština u Srbiji, u okviru IPA projekta „Rekonstrukcija i poboljšanje uslova za bezbednost dečjih igrališta u Srbiji“.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić je na otvaranju igrališta izrazio posebno zadovoljstvo što će najmlađi Novosađani dobiti pravi dečji kutak za igru i druženje i tom prilikom istakao:

„Promociji zdravog života i popularizaciji sporta, naročito kod dece, posvećujemo posebnu pažnju i zato mi je izuzetno drago što je Evropska unija podržala još jedan IPA projekat Ministarstva omladine i sporta. Posebnu veličinu događaju daje činjenica da se sve dešava u Evropskoj nedelji sporta u kojoj učestvuje i Srbija i koja promoviše upravo fizičku aktivnost od najmlađeg uzrasta i diže svest građana o značaju bavljenja fizičkim aktivnostima bez obzira na godine. Veoma je važno da veliki gradovi, poput Novog Sada, imaju što više ovakvih igrališta kako bi našim najmlađima omogućili što kvalitetnije odrastanje“.

Otvaranju su prisustvovali i Nj.E. Sem Fabrici, ambasador Delegacije EU u Republici Srbiji, Ognjen Cvjetičanin, član Gradskog veća Novog Sada za sport i omladinu, i Marko Jovanović, v.d. pomoćnik ministra finansija Republike Srbije.

Rekonstrukcija dečjih igrališta se radi po najvišim evropskim standardima bezbednosti i sigurnosti i pored Novog Sada biće izvedena i u Beogradu, Vranju, Kragujevcu, Nišu, Novom Pazaru, Požarevcu, Subotici, Užicu, Šapcu i Kruševcu. Ukupna vrednost projekta je oko 1,25 miliona evra, a sva sredstva obezbeđuje EU.

 

 

Top