Udovičić na prvoj ovogodišnjoj edukaciji Antidoping agencije Srbije za sportske stipendiste

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić prisustvovao danas u Beogradu na prvoj ovogodišnjoj edukaciji Antidoping agencije Srbije za sportske stipendiste Ministarstva omladine i sporta.

„Drago mi je da vas vidim danas ovde u prepunoj sali i želim da naglasim da je jako važno da se edukujete, da znanje koje stičete na ovim edukacijama širite među svojim kolegama, da prenosite znanje dalje. Nastavite svojom stazom uspeha, pobeđujte, igrajte pošteno i budite zdravi.“, rekao je u svom obraćanju ministar Udovičić.

400 stipendista, vrhunskih sportista, slušalo je predavanje o dopingu, imalo priliku da razgovara, dobije nove informacije, savete i  podršku za dalji rad od stučnjaka iz Antidoping agencija Srbije (ADAS). Ova edukacija je obavezna, definisana ugovorom, propisano Zakonom i daje priliku sportistima da čuju sve aktuelnosti iz ove oblasti.

ADAS je lider u regionu, primer dobrog rada i organizacije, koja iz godine i godinu povećava broj pregleda, edukacija i svojim preventivnom radom doprinosi borbi protiv dopinga. Rad ADAS-a je jako važan  jer svaka nepravilnost i neznanje mogu da dovedu čak i do zabrane učestvovanja sportista na takmičenjima.

Zahvaljujući dobrom radu ADAS, Srbija je imala dve godine predstavnika u odboru Svetske antidoping agencije (WADA) i angažovana je  za doping kontrole na preko 100 međunarodnih takmičenja, uključujući i kontrole u inostranstvu. Kontrolori ADAS su angažovani za kontrole na Olimpijskim igrama, svetskim i evropskim prvenstvima iz raznih sporetova. ADAS veštači i daje stručna mišljenja u sudskim sporovima koji uključuju krivična dela vezana za distribuciju doping supstanci.

 

Top