Удовичић на првој овогодишњој едукацији Антидопинг агенције Србије за спортске стипендисте

Министар омладине и спорта Вања Удовичић присуствовао данас у Београду на првој овогодишњој едукацији Антидопинг агенције Србије за спортске стипендисте Министарства омладине и спорта.

„Драго ми је да вас видим данас овде у препуној сали и желим да нагласим да је јако важно да се едукујете, да знање које стичете на овим едукацијама ширите међу својим колегама, да преносите знање даље. Наставите својом стазом успеха, побеђујте, играјте поштено и будите здрави.“, рекао је у свом обраћању министар Удовичић.

400 стипендиста, врхунских спортиста, слушало је предавање о допингу, имало прилику да разговара, добије нове информације, савете и  подршку за даљи рад од стучњака из Антидопинг агенција Србије (АДАС). Ова едукација је обавезна, дефинисана уговором, прописано Законом и даје прилику спортистима да чују све актуелности из ове области.

АДАС је лидер у региону, пример доброг рада и организације, која из године и годину повећава број прегледа, едукација и својим превентивном радом доприноси борби против допинга. Рад АДАС-а је јако важан  јер свака неправилност и незнање могу да доведу чак и до забране учествовања спортиста на такмичењима.

Захваљујући добром раду АДАС, Србија је имала две године представника у одбору Светске антидопинг агенције (WADA) и ангажована је  за допинг контроле на преко 100 међународних такмичења, укључујући и контроле у иностранству. Контролори АДАС су ангажовани за контроле на Олимпијским играма, светским и европским првенствима из разних споретова. АДАС вештачи и даје стручна мишљења у судским споровима који укључују кривична дела везана за дистрибуцију допинг супстанци.

 

Top