Peruničić: Zakon jednako važi za sve, nema izuzetaka  

Peruničić je poručio da Ministarstvo omladine i sporta s ministrom Vanjom Udovičićem na čelu, podjednako brine o svim sportovima kojima se građani Srbije bave. „Dokaz da sistem funkcioniše je to što 92 od 96 saveza nema problem. Rukovodstvo Plivačkog saveza Srbije je to koje je, kršenjem zakona, ostavilo srpsko plivanje bez para i isključilo sebe iz finansiranja“, kazao je državni sekretar objasnivši da se u Srbiji zakon ne može poštovati malo ili mnogo, već u potpunosti.

„Još jednom napominjemo da će sportisti biti zaštićeni, i da zbog isključenja Plivačkog saveza Srbije iz sistema finansiranja neće trpeti nijedan od takmičara koji se sprema za velika takmičenja. Za sve plivače, Ministarstvo i Olimpijski komitet će obezbediti nesmetan tok priprema“, naglasio je Predrag Peruničić.

Plivački savez Srbije je pravosnažno osuđen od strane nadležnog suda zbog kršenja Zakona o sportu. Zbog toga ovaj savez naredne dve godine ne može da dobija sredava iz bilo kojih javnih prihoda, jer je tako izricito propisano Zakonom o sportu (član 119 stav 6). Na tu sudsku presudu, Plivački savez se nije žalio.

„Ukoliko postoji pravosnažna sudska odluka o prekršaju, zakon je jasan i svi imaju obavezu da ga poštuju. To nije pitanje volje ministra ili izbora Ministarstva, već poštovanja zakona koji izričito zabranjuje finansiranje saveza u slučajevima kao što je ovaj. Zakon mora jednako da važi za sve i da se sprovodi. Ne sme biti nikakvih izuzetaka. Zamena je teza da je Ministarstvo odgovorno za postojeći problem, jer je upravo suprotno. Sva odgovornost je na rukovodstvu Plivačkog saveza, što potvrđuje postojanje pravosnažne sudske presude“, rekao je Peruničić.

Top