Завршна конференција КОМС-а "Јака удружења младих и за младе за одрживи утицај на локалне заједнице"

Завршна конференција пројекта "Јака удружења младих и за младе за одрживи утицај на локалне заједнице" одржана је у Установи културе Пароброд у организацији Кровне организације младих Србије. Пројекат је финансијски подржало Министарство омладине и спорта.

У уводном делу госте су поздравили Марјан Цветковић, председник управног одбора КОМС-а и помоћница министра за омладину Снежана Клашња.

Марјан Цветковић је истакао значај првог по реду развојног пројекта Кровне организације младих и наду да ће овај пројекат допринети јачању локалног нивоа омладинске политике. Јаке омладинске организације учиниће Кровну организацију младих јачом, повећати видљивост младих и имати већи утицај на креирање омладинске политике. Како је ово први пројекат развојног типа, истакао је да се нада да ће дати препоруке за реализацију сличних пројеката у будућности.

Снежана Клашња изразила је задовољство што је Министарство омладине и спорта партнер на овом пројекту и истакла да је заједнички циљ да удружења младих и за младе заједно расту, а тиме и Кровна организација младих.

Изразила је очекивање да ће Кровна организација младих ускоро постати кровни савез младих према одредбама Закона о младима и истакла да Министарство омладине и спорта Кровну организацију младих препознаје као сарадника у различитим програмима, пројектима и активностима, као што је рад на  иницијативи за оснивање Уније младих Западног Балкана. Најавила је учешће Србије на Европској конференцији о младима. Поједине сегменте рада, као што је коменаџмент је потребо унапредити, а овај пројекат је добра прилика за то. Истакла је да поред учињеног има још простора за стварање и размену знања, јер са знањима имамо веће шансе, знање је моћ.

До краја конференције одржане су две панел дискусије са темема "Мрежа као платформа за развој и сарадњу удружења младих и за младе" и "Јачање капацитета удружења младих и за младе за одржив утицај на локалне заједнице у будућности", у оквиру којих су чланови организација учесница у пројекту поделили своја искуства са присутнима.

У пројекту је учествовало 25 организација чланица КОМС-а кроз два паралелна процеса, обуке и менторског програма, гостовало је 15 предавача, одржано 60 менторских састанака и направљено 15 развојних планова менторисаних организација.

Top