Удовичић: Запошљавање и безбедност младих остају приоритет

Савет Европе је оцењивање стања омладинске политике у Србији извршио на  захтев Министарства омладине и спорта.

„Министарство омладине и спорта само је од Савета Европе затражило да да оцену омладинске политике у Републици Србији. Жеља нам је да њихова оцена и препоруке допринесу још квалитетнијем креирању и спровођењу омладинске политике у нашој земљи. Запошљавање и безбедност младих остају наш приоритет и на те сегменте ћемо у наредном периоду усмерити све наше напоре“, рекао је Вања Удовичић.

Савет Европе похвалио је нашу земљу за све што је до сада учињено за младе. „Како увек има простора за још бољи рад, све оно што је до сада можда недостајало, биће саставни део и Националне стратегије за младе за период 2015-2025. Министарство омладине и спорта интензивираће сарадњу са партнерима на свим нивоима, од локалног до међународног, наставиће да подстиче снажан развој локалне омладинске политике и настојаће да младе активније укључи у све процесе доношења одлука“, рекао министар омладине и спорта.

Посебне похвале у извештају односе се на изузетну сарадњу са међународним партнерима, пре свега Саветом Европе. Омладинске организације из Србије су трећу годину заредом лидер у коришћењу средстава Европске омладинске фондације, а Србија је и један од лидера у спровођењу кампање за борбу против говора мржње, коју је лично генерални секретар Савета Европе прогласио једним од приоритета у раду Савета Европе. Запажене су и активности Фонда за младе таленте, који је доделио више од 13 хиљада стипендија за студије у земљи и иностранству и редовно сарађује са компанијама, како би се обезбедили пракса и запослење за младе.

„Све ово су активности с којима ћемо наставити и које ћемо, у складу с могућностима, проширити како бисмо од Србије направили добру земљу за младе“, поручио је министар Удовичић.

На представљању извештаја, представницима институција задужених за спровођење омладинске политике у Србији, министарстава, канцеларија за младе и омладинских организација, обратили су се и директор Канцеларије Савета Европе у Београду Тим Картрајт, вођа експертског тима Савета Европе Ева Масарова и истраживач Савета Европе Хауард Вилијамсон.  

Top