Удовичић за Политику: Успеси спортиста нису случајни

Удовичић је истакао да је приметан велики напредак српског спорта али да је све то резултат системске бриге о тој области.

"Као бивши професионални спортиста знам да квалитет и добар рад нису довољни да би се стигло до врха. Српски спорт је направио велики корак напред јер се у много већој мери посвећује пажња спортистима. Неке ствари које наше министарство ради су неприметне, зато морам да истакнем да ми препознајемо спортисту од његове 17. године, а не тек када направи одличан резултат. Системски је решено стипендирање такмичара, плаћање кампова и припрема, спортисти које смо препознали као потенцијалне освајаче медаља шаљемо на најбоље припреме у земљи и иностранству. У спортовима у којима немамо доказане тренере, финансирамо довођење страних стручњака."

Први пут у историји нема ни дана кашњења са исплатама награда и националних признања нашим спортистима рекао је министар омладине и спорта у интервјуу за Политику. 

"Оно што је Влада рекла, то је и урадила. За седам дана од освајања медаља, нашим спортистима се уплаћују средства за награде, док сам ја лично на своју награду чекао више од годину и по дана. Та чињеница говори о томе да смо Влада која цени и препознаје спортске успехе и вреднује спортисте, а не која се само слика. Спорт је и у овако тешким временима препознат и верујем да то спортисти цене," рекао је Удовичић.

Говорећи о новом Закону о спорту Удовичић је рекао да очекује да ће се исти пред Скупштином наћи у октобру.

"Тренутно је на мишљењима у другим министарствима. Очекујем да крајем септембра-почетком октобра Влада усвоји Нацрт закона о спорту, а онда је питање Скупштине када ће да га уврсти у дневни ред."

На питање да прокоментарише процват појединачних спортова у претходном периоду Удовичић као пример успеха појединачних спортова наводи атлетику и кајак, којима је пре две године значајно повећан буџет, с обзиром на то да су препознати да могу направе врхунске резултате.

ivana španović

"Мало већа улагања донела су им тих драгоцених десет центиметара или пола секунде. Показало се да су та средства, одлични услови у земљи и иностранству, направила ту неопходну разлику да би се стигло до постоља. Атлетичари, кајакаши, као и сви спортисти такмиче се и тренирају свуда по свету и ми те потребе пратимо, али истовремено улажемо и у нашу спортску инфраструктуру," истакао је Удовичић.

Као један од циљева Министарства омладине и спорта Удовичић је навео развој спортског туризма.

"Даћу вам пример Врњачке Бање - следеће недеље је отварање тартанског мултифункционалног игралишта површине 1500 метара квадратних које ће користити одбојкаши, рукометаши и кошаркаши. Само довођењем Одбојкашког савеза на припреме у Врњачку Бању ове године повећали смо број ноћења за 10.000. Процена је да ће се тај број у наредној години повећати на 30.000, а све то фигуративно речено од само једног тартанског квадрата и два базена," закључио је Удовичић.

Цео интервју за "Политику" можете прочитати ОВДЕ.
Top