Удовичић: Иницирали смо пројекат да упослимо младе

Коментаришући то што око 220.000 младих у Србији нема посао, Удовичић је рекао да је то министарство, у оквиру пројекта, обишло до сада 11 компанија како би им указало на ову проблематику.

"Бирали смо компаније које су највише запошљавале младе и то у тренутку када они губе жељу да остану у земљи. Ми морамо да им дамо наду како не би размишљали да одлазе из Србије", рекао је Удовичић у Дневнику ТВ Б92.

Он је навео да се пројекат не бави само високообразованим грађанима, него младима који су изгубили веру да ће наћи запослење.

"Хајмо да покренемо ствари са дна, да сви ресори буду присутни и да допринесу запошљавању младих. Овде причамо о томе да морамо да нађемо начин да их мотивишемо, јер су изгубули веру. Ту смо да покренемо ентузијазам и скренемо пажњу на младе", рекао је Удовичић.

Упитан како превазићи проблем што поједине компаније виде младе као баласт јер њима неко мора да "изиграва ментора", он је рекао да су директори које је обишао презадовољни младима. "Не можемо у даху направити чуда, али ово је почетак", рекао је Удовичић.

НЕДОСТАЈУ ТЕХНОЛОЗИ, МЕСАРИ, ИТ СТРУЧЊАЦИ

Он је рекао да у Србији недостају технолози, месари, ИТ стручњаци и да је важно да млади сагледају кроз конкретне предлоге компанија, за шта би могли да се школују.

Декан Електротехничког факултета у Београду Бранко Ковачевић изјавио је да младе можемо задржати у Србији ако им се да посао за који су се школовали.

"Талентоване младе сви јуре, дају им стипендије, усавршавања, постдипломске студије и добре послове. И ми морамо да им дамо послове за које су се школовали", рекао је Ковачевић.

Говорећи о "троуглу" - држава, школство и компаније, Ковачевић је рекао да компаније као корисници услуга не учествују довољно активно у том процесу.

Он је, међутим, подсетио да је Град Београд имао акцију у којој је 3.000 младих прошло кроз праксу у комуналним предузећима.

"Неки су се од њих и запослили, неки су научили занатску страну посла", рекао је он.

Top