Сусрет министра омладине и спорта Удовичића са словеначким министром спорта

Министар омладине и спорта Вања Удовичић састао се данас са словеначким министром образовања, науке и спорта др Јернејем Пикалом, са којим је разговарао о унапређењу сарадње две земље у области спорта. Удовичић је искористио прилику да словеначком колеги честита на доброј организацији Еуробаскета 2013.

Министри Удовичић и Пикало разговарали су о више значајних тема које могу допринети сарадњи у области спорта између Словеније и Србије. Српски министар је истакао да је наша земља спремна да активно учествује у формирању регионалне универзитетске лиге и да би једно такво такмичење допринело, не само развоју спорта, већ и враћању спортске културе међу омладином на место које је некада заузимала.

„Усагласили смо се да је регионална лига у универзитетском спорту одлична идеја јер спорт не може да се развија и да иде даље када нема конкуренције. Иницијатива је да се направи лига која ће покрити целу бившу Југославију и да се кроз универзитетски спорт покаже омладини да образовање и спорт могу да иду једно с другим“, поручио је Вања Удовичић.

Он је истакао спремност Србије да своје капацитете стави на располагање словеначким спортистима који би код нас могли да долазе на припреме, посебно у оним спортовима у којима је Србија лидер, попут тениса, ватерпола, одбојке. Словенија би српским спортистима помогла у оним спортовима у којима је она боља, као што је, на пример, скијање.

Договор који су српски и словеначки министар спорта постигли на данашњем састанку је да се, кроз размену знања и искуства и стављању на располагање спортских капацитета за припреме спортиста, побољша сарадња у врхунском спорту.

Министар Удовичић предложио је и формирање радне групе која би пронашла начин како да се кроз веће активирање спортских савеза унапреди брига за професионалне спортисте који су страни држављани, а професионално су ангажовани у Србији, односно Словенији. Циљ ове иницијативе је да спортисти не буду препуштени сами себи, већ и да савези брину о њима.

Top