Помоћница министра Снежана Клашња на обележавању 1. децембра Светског дана борбе против сиде

Помоћнца министра Снежанна Клашња учествовала је 1. децембра на Националној конференцији о иновативним услугама у заједници за особе које живе са ХИВ-ом и сидом, коју је организовало Унија организација Србије које се баве заштитом људи који живе са ХИВ-ом (УСОП) у сарадњи са Министарством за рад, запошљвање, борачка и социјална питања

У свету има више од 37 милиона особа које живе са ХИВом. Од почетка епидемије 1985. године  до краја 2016. године у Србији је регистровано 3480 особа са ХИВ инфекцијом од којих је 1846 оболело од сиде. Ове године дијагностиковано је 105 нових случајева а велики је број оних који не знају да су инфицирани вирусом те се и не јављају на лечење.

Снежана Клашња је говорећи о значају  подршке владиног и невладиног сектора особама које живе са ХИВ-ом и сидом истакакла да је Министарство омладине и спорта, у складу са Националном стратегијом за младе за период од 2015 до 2025.године, само у 2017. години финансирало 10 пројеката који имају за циљ унапређење здравља младих од којих су два усмерена директно на унапређење и већу доступност програма за превенцију полно преносивих инфекција, ХИВ/сиде и очувања репродуктивног здравља младих. Као најбољи алат за достизање овог циља, показала се вршњачка едукација јер млади највише поверења имају и даље у своје вршњаке . Нагласила је да је важно обезбедити достојанствен живот за особе које  живе са ХИВ-ом и сидом и да ће Министарство омладине и спорта  наставити да и убудуће широко промовише принцип недискриминације и једнаких шанси за све младе.

У уводном делу конференције присутнима су се обратили и Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошаљвање, борачка и социјана питања, Стана Божовић, државна секретарка у Министарству за рад, запошавање, борачка и социјална питања, Ференц Вицко, државни секретар у Министарству здравља, Александар Бојовић из Светске здравствене организације, Канцеларија у Србији и Владимир Антић, извршни директор УСОПа.

На конференцији су приказани резултати двогодишњег пројекта ,,Према стандардизацији пружања социјалних услуга у заједници за особе које живе са ХИВ-ом у Србији“ који је финансиран средствима Европске уније а спроводи га УСОП са партнерима.

Top