Отворена мултифункционална спортска дворана "Нова Соколана"

У Чачку је свечано отворена мултифункционална спортска дворана под називом „Нова Соколана“ у Улици краља Петра I. У простору овог новог спортског објекта је фискултурна сала у приземљу, коју ће користити ученици Економске школе, и тренажни центар за контактне спортове на спрату.

Уз присуство градског руководства, на челу са градоначелником Милуном Тодоровићем, „Нову Сокалану“ свечано је отворио министар спорта Зоран Гајић. 

Гајић је честитао градском руководству, директору Економске школе Владану Ницовићу и председнику Карате федерације Србије Славољубу Пиперу на овако, како је рекао, „интелигентном решењу“.

-Када имате људе који воле свој град, који воле спорт и своју децу, увек се нађе решење како да се једна веома важна област, а то је настава физичког васпитања и развој врхунског спорта подигну на највиши могући ниво. Обишли смо Србију у претходних пет, шест месеци и нешто овако лепо нисмо видели. У спорту је лепо оно што је функционално, а у овој спортској дворани може да се организује час физичког вежбања, спортски тренинзи, а постоје услови за шампионски тренинг који води до златних медаља на светским и европским првенствима, које вам од срца желим – рекао је Гајић обраћајући се ученицима Економске школе и каратистима КК „Борац“. Министар је истакао да је „Нова Соколана“ финансирана сарадњом највишег државног руководства и локалне саоуправе, и требало би да буде пример осталим градовима и општинама, јер, како је нагласио, када се препозна да људи желе да направе нешто добро, онда ће им држава Србија, Влада Републике  и председник увек пружити руку.

Градоначелник Чачка Милун Тодоровић подсетио је да потреба за фискултурном салом за Економску школу, али и двораном за контактне спортове постоји деценијама уназад, јер су се ове активности обављале у неусловним просторима. Како је рекао, „Нова Соколана“ добила је назив управо због тога што се налази тик уз најстарији Соколски дом у Србији, који датира од 1912. године. Спортска дворана је инвестиција вредна 178 милиона динара, финансирана делом из средстава државне касе, делом из градског буџета.

- Када је председник Србије Александар Вучић 2018. године примио нашег каратисту Стефана Јоксића и председника Карате федерације Србије Славољуба Пипера и обећао да ће Чачак бити један од три тренажна центра за контактне спортове, то обећање је после неколико дана испунио уплативши 80 милиона динара у буџет Града Чачк, а још око 100 милиона динара је издвојио град. Захвалан сам свим својим сарадицима, који су у протеклих пет година радили на томе да се данас овде налазимо, али највише сам срећан због наших ученика и младих спортиста, који су напокон добили свој простор, на највишем могућем нивоу. Тренажним центром и читавим садржајем ове мултифункционалне дворане, стварамо услове да млади, не само из региона, већ и из читаве Србије, имају где да тренирају и да се такмиче на значајним првенствима – рекао је Тодоровић. Он је овом приликом нагласио и да је данас потписао уговор вредан 111 милиона динара о реконструкцији „старе Соколане“, односно Соколског дома, који ће бити претворен у Музеј кошарке.

Министар спорта Зоран Гајић је са својим сарадницима данас имао прилику и да се састане са успешним младим спортистима Чачка из Кошаркашког клуба „Борац“, КК „Младост“, са кошаркашицама „Ча Баскета“, одбојкашицама „Борца“ и фудбалеркама „Борца“ од којих је чуо за њихове успехе и пласмане на разна првенства,  и упутио им хвале, али и речи подршке, истакавши да је Чачак спортски град који има спортске легенде и високо подигнуте лествице које ови млади чачански спортисти желе да достигну, и у томе им пожелео срећу.

Top